Diverse

DIVERSE | Fructele şi legumele care cresc imunitatea

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme de sănătate specifice. Totodată, fiecare anotimp oferă şi soluţii pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii. Şi cu atât mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de fructele şi legumele pe care acest sezon le oferă.

Sub formă de tarte, salate de fructe, în combinaţie cu îngheţată sau sub formă de sucuri, fructele și legumele verii sunt alegerea cea mai rapidă şi sănătoasă pe care o putem integra în meniul de imunizare pentru vara asta.

Cirșsele sunt considerate super-fructe datorită proprietăţilor lor anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare, făcând parte din lista celor mai bogate 20 de alimente care conțin antioxidanţi.

Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, oferă protecţie împotriva infecţiilor şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Mai mult, cireşele sunt bogate în vitaminele A, C, fibre şi conțin de 19 ori mai mult betacaroten decât capşunile şi afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismulu,i în special a rinichilor.

Caisele – reprezintă o sursă esenţială de fibre şi betacaroten, ce asigură stimularea activităţii cerebrale şi protecţie împotriva celulelor canceroase şi a bolilor de inima.

Totodată, datorită nivelului ridicat de fier, potasiu şi mai ales de vitamina A, caisele ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale şi redarea strălucirii pielii.

Ardeii – indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursă bogată de vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile de regenerare a pielii şi a părului.

Totodată, enzimele din ardeiul gras, precum luteina, protejează ochiii împotriva cataractei şi a degenerescenței maculare, boală ce poate aparea odată cu înaintarea în vârstă.

La acestea se adaugă vitamina C, betacaroten, zinc şi magneziu, substanțe ce ajută la întărirea imunităţii, stimularea funcţionării glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.

Piersicile – sunt ideale pentru prevenirea îmbătrânirii premature datorită flavonoizilor şi betacarotenului din compoziţie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au şi proprietăţi curative deosebite, datorită varietăţii de vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B) și a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator şi anticancerigen.

Cea mai importantă cantitate de nutrienţi a piersicilor se regaseşte în pieliţa şi pulpa acesteia.

Pepenele roşu – pe lângă gustul răcoritor şi senzaţia de sațietate pe care o aduce, fructul mai este cunoscut şi pentru efectele sale antioxidante intense şi pentru cantitatea bogată de fitonutrienţi ce ajută la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapidă a toxinelor şi creşterea nivelului de energie.

Compoziţia sa, în care predomină apa, include şi surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu şi complexul de vitamine B. La fel de important de știut este că pepenele roșu are foarte puține calorii.

Porumbul – are la bază un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar şi vitaminele C şi E, ceea ce-i conferă statutul de cereală complexă pentru protejarea sistemului imunitar.

Acesta previne demenţa, diabetul, hipertensiunea şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi împiedicând apariţia tumorilor, datorită anihilării efectelor radicalilor liberi.

De asemenea, tiamina, substanță conţinută de porumb, are efecte benefice asupra memoriei, funcţiilor cognitive şi sănătăţii sistemului nervos.

Fructele de pădure – zmeura, afinele, murele, coacăzele sunt o sursă importantă de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul colesterolului ,,rău” şi creşte nivelul colesterolului ,,bun”.

Resveratrolul împiedică înmultirea celulelor cancerigene şi stimulează înmulţirea celor sănătoase din organism, ajutând totodată şi circulaţia sângelui, întrucât scade vâscozitatea sângelui.

Fructele de pădure sunt şi un bun remediu natural împotriva îmbătrânirii premature, contribuind la menţinerea elasticităţii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul şi fierul sunt alte aliați care ajută la întărirea şi stimularea sistemului imunitar.

Roşiile – rămân o sursă importantă de vitamine şi minerale (A şi C, E, K, mangan, cupru şi zinc), dar şi antioxidanţi cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni şi flavonoizi.

Combinaţia deosebită a acestor nutrienţi asigură menţinerea sănătăţii pielii, reglarea glicemiei din sânge, prevenirea afecţiunilor biliare sau renale şi pierderea excesului de kilograme.

Pentru a completa aportul zilnic de vitamine există şi suplimente naturale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page