DIVERSE | Frigul agravează durerile de oase
Principalul motiv care aduce la medic pacienții cu artroză este durerea. Aceasta diferă, în funcție de stadiul bolii și de activitatea fizică.
Artroza este o boală progresivă, iar în stadiu inițial, adesea este lipsită de simptome. Principalul simptom este durerea, în primul stadiu al bolii fiind accentuată în timpul efortului fizic și redusă în repaus.
Pe măsură ce boala avansează, durerea este constantă, indiferent de activitate fizică sau de momentul zilei. Durerea este, de obicei, accentuată în condiții de frig și umezeală.
De altfel, artroza este una dintre problemele de sănătate influențate cel mai mult de perturbările atmosferice. Acest lucru se explică prin faptul că astfel de schimbări de vreme (ger și umezeală) sunt percepute de receptorii de la nivelul articulațiilor.
Mai apar rigiditatea și senzația de instabilitate la nivelul articulațiilor. De asemenea, articulațiile se pot deforma sau pot produce zgomote. Roșeața și căldura în locul afectat, precum și tulburările de mers și limitarea mișcărilor sunt alte neplăceri prezente la cei cu artroză.
Nu confunda artroza cu artrita
Adesea, artroza este confundată cu artrita și invers. Cele două afecțiuni au în comun durerea de articulații. Artrita este o afecțiune inflamatoare a articulațiilor, în vreme ce artroza este mai degrabă o boală „mecanică”.
În artrită, durerile sunt prezente indiferent de momentul zilei sau de activitate. Artrita reumatoidă este o boală autoimună, în cadrul căreia sistemul imun atacă țesuturile articulare și pe cele conjunctive.
Știai că…
…aproape 200.000 de români cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani suferă de artroză?
Artroscopia „vede” articulațiile
Folosită atât în scop diagnostic, cât și terapeutic, artroscopia permite, printre altele, diagnosticarea artrozei la nivelul genunchiului, șoldului, umărului sau cotului.
Artroscopia este o procedură chirurgicală pe care medicii ortopezi o folosesc pentru a diagnostica sau pentru a trata diverse boli care afectează articulațiile. Prin această metodă, medicul ortoped vizualizează articulaţiile, ligamentele şi cartilajiul, cu ajutorul artroscopului.
Acesta este un instrument prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video în miniatură, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor mărite de la nivelul porţiunii investigate sau tratate.
Procedura presupune efectuarea unei mici incizii (de aproape 1 centimetru) la nivelul articulației. Intervenția se face cu anestezie rahidiană (în coloană), rareori generală.
Ce analize mai sunt necesare
Pentru a pune diagnosticul de artroză, medicul recomandă mai multe analize medicale, printre care:
RADIOGRAFIA permite vizualizarea vârfurilor osoase numite ciocuri, precum și a spațiului dintre oase, deteriorarea cartilajului și alte semne sugestive de artroză.
RMN-ul. Imagistica prin rezonanță magnetică este recomandată în cazul în care readiografia nu oferă suficiente informații pentru diagnosticarea artrozei.
ECOGRAFIA musculo-scheletală este adesea recomandată pentru depistarea artrozei genunchiului. Această investigație permite aprecierea structurii cartilajului articular și a spațiilor articulare.
ANALIZELE DE SÂNGE sunt prescrise pentru a diferenția artroza de alte boli precum artrita reumatoidă.
Sursa: clicksanatate.ro