Dragoş Iliescu este unul dintre românii cu iniţiativă care vrea să se pună la adăpost în cazul unor dezastre naturale. Acesta a construit în Olăneşti o căsuţă pe jumătate îngropată, un bordei modern, cu pământ pe acoperiş şi buncăr la subsol. Proprietarul bordeiului susţine că această construcţie rezistă la un cutremur de 10 pe scara Richter.
În urmă cu trei ani, Dragoş Iliescu şi-a cumpărat teren pe un deal, în staţiunea vâlceană Olăneşti. La început, când a construit o căsuţă de aproximativ 60 de metri pătraţi, localnicii l-au privit cu scepticism. „ Cred că toţi gândeau, la început, că sunt nebun.Vecinii ne priveau ciudat pentru că nu ştiau ce se întâmplă, mai ales că am venit pe teritoriul lor. A fost ca şi cum o navă extraterestră ar ateriza în Bucureşti şi ar zice asta e casa mea, trebuie să vă faceţi şi voi una la fel. Acum s-au obişnuit cu noi”, povesteşte Dragoş Iliescu.
Între timp, Dragoş Iliescu a construit o a doua căsuţă, un bordei modern, spaţios, cu dotări care asigură tot confortul. Proprietarul s-a gândit să-şi amenajeze un buncăr de aproape 10 metri pătraţi unde să fie ferit în caz de cutremur, radiaţii sau pârjol dacă pământul este lovit de un asteroid. “Eu zic că rezistă şi la un cutremur de 10 grade pe scara Richter pentru că toată casa e făcută din piatră şi beton. Buncărul are 10 metri pătraţi, eu am făcut cofragul şi am turnat placa. Era mai greu să-l fac separat, să fac o altă groapă. Nu am terminat cu valvele de închidere, e vorba de nişte capace speciale care trebuie puse la gurile de aerisire, acelea trebuie închise. Am înţeles că tehnologia aceasta a fost folosită la buncărele de la Casa Republicii, de acolo vine şi proiectul”, spune proprietarul casei.
Dragoş Iliescu afirmă că, pe lângă instalaţia de aerisire, în buncăr are asigurată şi sursă de apă. În acest moment, buncărul este folosit pe post de camară.
Investiţie de 250 000 de euro
Bordeiul are baie, bucătărie, două dormitoare şi un living. Vara, în căsuţă este răcoare iar proprietarii nu mai au nevoie de aer condiţionat. Iarna, încălzirea se face cu ajutorul unei sobe, un fel de centrală termică pe lemne. Cu ajutorul acesteia se încălzeşte inclusiv pardoseala. Amenajarea curţii şi a celor două case l-a costat pe român 250 000 de euro. Investiţia ar fi fost mai mare dacă nu ar fi muncit cot la cot cu muncitorii sau dacă ar fi plătit integral materialele de construcţie. Dragoş Iliescu spune că pietrele şi nisipul le-a luat de pe râul Olăneşti, iar lemnele le-a primit cu ajutorul părinţilor.
„În această căsuţă am investit peste 250 000 de euro, doar atât pentru că am muncit şi eu timp de trei ani. Am fost aici cu oamenii pentru că altfel nimeni nu ştia ce să facă. Ar trebui să mai întrerup din promovarea Ormosului ca să termin casa. Casele au băi, instalaţii electrice, îţi ia mult să faci totul să meargă. Am fost aici cu muncitorii şi, dacă ar fi fost să vină o firmă, preţul ar fi fost mult mai mare. Până şi materialele le-am avut, pietrele le-am găsit pe râu. Cu lemnele am avut noroc că părinţii mei care sunt pensionari silvici. Am mai cârpit, dar n-am făcut rabat la calitate. Pe dedesubt, prin curte, e numai ţeavă de cupru, avem drenuri”, afirmă Dragoş Iliescu. Pentru că nimic nu se pierde în natură, proprietarul se foloseşte şi de acoperişul căsuţei pe care a plantat grâu. Potrivit lui Dragoş Iliescu, în ţară mai sunt doar cinci astfel de construcţii, iar cel care l-a ajutat să realizeze buncărul este un alt român ce şi-a ridicat un adăpost cu buncăr în zona Horezu.
Dragoş Iliescu este de profesie economist dar, în acest moment, cercetează fenomenul de transformare a aurului din stare metalică în cea nemetalică. Acesta promovează vanzarea unui produs pe bază de elemente monoatomice denumite Ormos. Produsul este prezentat drept un elixir al vieţii ce are ca efecte, printre altele, inducerea unei stări de calm sau armonizarea corpului cu mintea.
Citeste mai mult: adev.ro/mwx7y3
Dragoş Iliescu afirmă că, pe lângă instalaţia de aerisire, în buncăr are asigurată şi sursă de apă. În acest moment, buncărul este folosit pe post de camară. Investiţie de 250 000 de euro Bordeiul are baie, bucătărie, două dormitoare şi un living. Vara, în căsuţă este răcoare iar proprietarii nu mai au nevoie de aer condiţionat. Iarna, încălzirea se face cu ajutorul unei sobe, un fel de centrală termică pe lemne. Cu ajutorul acesteia se încălzeşte inclusiv pardoseala. Amenajarea curţii şi a celor două case l-a costat pe român 250 000 de euro. Investiţia ar fi fost mai mare dacă nu ar fi muncit cot la cot cu muncitorii sau dacă ar fi plătit integral materialele de construcţie. Dragoş Iliescu spune că pietrele şi nisipul le-a luat de pe râul Olăneşti, iar lemnele le-a primit cu ajutorul părinţilor. „În această căsuţă am investit peste 250 000 de euro, doar atât pentru că am muncit şi eu timp de trei ani. Am fost aici cu oamenii pentru că altfel nimeni nu ştia ce să facă. Ar trebui să mai întrerup din promovarea Ormosului ca să termin casa. Casele au băi, instalaţii electrice, îţi ia mult să faci totul să meargă. Am fost aici cu muncitorii şi, dacă ar fi fost să vină o firmă, preţul ar fi fost mult mai mare. Până şi materialele le-am avut, pietrele le-am găsit pe râu. Cu lemnele am avut noroc că părinţii mei care sunt pensionari silvici. Am mai cârpit, dar n-am făcut rabat la calitate. Pe dedesupt prin curte e numai ţeavă de cupru, avem drenuri”, afirmă Dragoş Iliescu. Pentru că nimic nu se pierde în natură, proprietarul se foloseşte şi de acoperişul căsuţei pe care a plantat grâu. Potrivit lui Dragoş Iliescu, în ţară mai sunt doar cinci astfel de construcţii, iar cel care l-a ajutat să realizeze buncărul este un alt român ce şi-a ridicat un adăpost cu buncăr în zona Horezu. Dragoş Iliescu este de profesie economist dar, în acest moment, cercetează fenomenul de transformare a aurului din stare metalică în cea nemetalică. Acesta promovează vanzarea unui produs pe bază de elemente monoatomice denumite Ormos. Produsul este prezentat drept un elixir al vieţii ce are ca efecte, printre altele, inducerea unei stări de calm sau armonizarea corpului cu mintea.
Citeste mai mult: adev.ro/mwx7y3
Dragoş Iliescu este unul dintre românii cu iniţiativă care vrea să se pună la adăpost în cazul unor dezastre naturale. Acesta a construit în Olăneşti o căsuţă pe jumătate îngropată, un bordei modern, cu pământ pe acoperiş şi buncăr la subsol. Proprietarul bordeiului susţine că această construcţie rezistă la un cutremur de 10 pe scara Richter. În urmă cu trei ani, Dragoş Iliescu şi-a cumpărat teren pe un deal, în staţiunea vâlceană Olăneşti. La început, când a construit o căsuţă de aproximativ 60 de metri pătraţi, localnicii l-au privit cu scepticism. „ Cred că toţi gândeau, la început, că sunt nebun.Vecinii ne priveau ciudat pentru că nu ştiau ce se întâmplă, mai ales că am venit pe teritoriul lor. A fost ca şi cum o navă extraterestră ar ateriza în Bucureşti şi ar zice asta e casa mea, trebuie să vă faceţi şi voi una la fel. Acum s-au obişnuit cu noi”, povesteşte Dragoş Iliescu. Între timp, Dragoş Iliescu a construit o a doua căsuţă, un bordei modern, spaţios, cu dotări care asigură tot confortul. Proprietarul s-a gândit să-şi amenajeze un buncăr de aproape 10 metri pătraţi unde să fie ferit în caz de cutremur, radiaţii sau pârjol dacă pământul este lovit de un asteroid. “Eu zic că rezistă şi la un cutremur de 10 grade pe scara Richter pentru că toată casa e făcută din piatră şi beton. Buncărul are 10 metri pătraţi, eu am făcut cofragul şi am turnat placa. Era mai greu să-l fac separat, să fac o altă groapă. Nu am terminat cu valvele de închidere, e vorba de nişte capace speciale care trebuie puse la gurile de aerisire, acelea trebuie închise. Am înţeles că tehnologia aceasta a fost folosită la buncărele de la Casa Republicii, de acolo vine şi proiectul”, spune proprietarul casei.
Citeste mai mult: adev.ro/mwx7y3