DIVERSE | Fii atentă la aceste emoții! Pot provoca boli fizice
Emoțiile negative, ce se acumulează în organismul nostru se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravieţuire, să găsească un mod, fie şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.
În cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului. Gravitatea bolii este dată de natura emoţiei, intensitatea ei şi perioada de timp în care a fost înmagazinată, ne explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Există 5 emoţii principale, foarte dăunătoare pentru organismul nostru, care la un moment dat se pot transforma în boli fizice, astfel:
Frica
Se manifestă printr-o îngrijorare simțită în legătură cu un pericol real sau imaginar. Persoanele care simt frică sunt tensionate, lipsite de curaj și simt că nu se pot baza aproape pe nimeni și nimic. “Frica neprelucrată se manifestă la nivelul stomacului și al rinichilor, zona lombară, uneori și la nivelul gâtului dacă are legătură cu ceva ce vrem să spunem pentru că este important”, consideră psihologul Cojocaru.
Neiertarea
Această emoție apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a înțelege că oamenii sunt supuși ”greșelii”. Cei care nu iartă pe cei care le-au făcut rău, au în minte faptul că, dacă îi iartă, este ca și cum le-ar accepta și încuraja comportamentul defectuos sau că răul produs nu se mai poate repara. ”Neiertarea slăbeşte sistemul imunitar şi aduce boala în general în întregul organism și în mod particular, partea afectată este inima”, afirmă specialistul.
Furia
Se manifestă print-o încărcare emoțională spontană izvorâtă adesea dintr-un sentiment de neputință de a mai schimba ceva sau de a accepta o situație de viață. Se poate manifesta la nivelul capului, cefei și picioarelor dacă are legătură cu neacceptarea, la nivelul stomacului dacă are legătură cu neputința, la nivelul mijlocului (spate) dacă are legătură cu lipsa de flexibilitate sau poate declanșa chiar infecții în corp.
Nesiguranța
Apare când ne lipsesc certitudinile (real sau imaginar) sau când ne pierdem încrederea în capacitățiile noastre. ”Nesiguranța se manifestă în planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor și gâtului (dacă este legată de credința că ar putea spune ”prostii”)”, consideră specialistul.
Rușinea
Este declanșată de credința legată că părerea celorlalți este decisivă pentru a fi validat ca om în toate aspectele vieții. Cei care trăiesc astfel de sentimente se simt judecați de cei din jur și nu au încredere în propria persoană. Rușinea afectează pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrală.