DIVERSE | Fereste-te de pericole! Cum sa congelezi si sa decongelezi corect alimentele
Riscurile pentru sanatate sunt uriase daca mancarea nu este pastrata in conditii corecte. Congelarea alimentelor si decongelarea lor se face dupa reguli stricte daca nu vrei sa te expuri pericolului toxiinfectiilor alimentare sau altor boli grave.
Cum sa tii corect mancarea la congelator?
- Raceste mancarea rapid inainte sa o impachetezi sau sa o depozitezi in recipiente pentru congelator. Nu lasa alimentele sa stea la temperatura camerei mai mult de 30 de minunte inainte de congelare pentru ca va creste riscul sa dezvolte bacterii periculoase.
- Pune alimentele/mancarea la congelator imediat ce s-a racit.
- Pune etichete pe fiecare recipient/ punga in care pui mancare precizand continutul, data la care a fost congelat, numarul de portii. Astfel, iti va fi mai usor sa il descoperi in congelator si sa stii daca iti ajunge pentru masa pe care vrei sa o pregatesti.
- Nu umple congelatorul pana la refuz. Pentru ca aerul rece sa circule corect si sa asigure congelarea perfecta poti reimprospata stocul de alimente cu 1-1.2kg la un congelator cu capacitatea de 200 de litri.
- Lasa spatiu intre pachete pentru ca aerul sa poata circula corect.
- Daca congelezi lichide lasa putin spatiu liber in recipient pentru ca lichidul isi mareste volumul in urma inghetarii.
- Nu congela alimente acide in recipiente de aluminiu sau acoperite in folie de aluminiu.
- Mancarea gatita si congelata trebuie folosita in maxim 6 luni, supele pot sta la congelator maxim 3 luni, carnea tocata se pastreaza bine pana la 1 luna si jumatate luni, carnatii pana la 2 luni.
- Carnurile rosii (porc, vita, oaie) se pot pastra la congelator maxim 6 luni, iar carnurile de pasare (pui, curcan) pana la maxim 3 luni.
- Carnea de peste poate sta la congelator pana la 1 luna si jumatate
Cum sa decongelezi corect alimentele?
Ai trei metode prin care poti decongela alimentele sau mancarurile gatite congelate:
1. In cuptorul cu microunde. Este o metoda potrivita pentru portii mici de mancare sau alimente. In cantitati mai mari acestea nu se vor decongela complet. Odata decongelate ingredientele in cuptorul cu micorunde trebuie gatite imediat.
2. In frigider. Este metoda corecta si sigura pentru decongelarea alimentelor. Este insa, de lunga durata si e nevoie chiar si de 24 de ore, in functie de marimea pachetelor.
3. In apa rece. Este o metoda rapida si eficienta atunci cand ai nevoie urgenta de ingredientele congelate. Pune punga sau recipientul in apa rece si schimba apa la fiecare 30 de minute.
Alimentele deja gatite cu un grad mic de umiditate (paine, prajituri, biscuiti) pot fi decongelate la temperatura camerei.
Alimentele deja gatite cu un grad mare de umiditate sau care contin lactate si oua ar trebui decongelate in frigider.
Daca alegi sa pui carnurile congelate direct la cuptor sau in mancaruri, fara sa ia rabdare sa le decongelezi, foloseste un termometru pentru a te asigura ca in interior, carnea a atins temperatura optima de gatire.
Sursa: www.foodstory.ro