DIVERSE | Efectele fumatului asupra rinichilor
Rinichii au un rol vital în buna funcționarea a organismului de la filtrarea sângelui, producerea de hormoni, absorbția mineralelor, până la eliminarea toxinele și a excesului de apă din organism. Chiar dacă poate crezi că fumatul te relaxează atunci când ai o zi stresantă la muncă, repercusiunile trebuie luate în seamă. Astfel că nu doar plămânii au de suferit în urma ingerării de nicotină și gudron, substanțe servite cu ajutorul fiecărei țigări.
Fumatul chiar dacă nu este excesiv, lasă urme asupra tuturor organelor, iar rinichii nu par a fi deloc feriți de acest viciu.
Insuficiența renală cronică este o afecțiune ce poate fi provocată de fumat mai ales atunci când rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie.
Pe lângă faptul că el fluidifică lichidele din organism și filtrează toxinele care mai apoi sunt eliminate prin intermediul urinei. Dacă în corp sunt prezente din ce în ce mai multe toxine apare insuficiența renală cronică și odată cu ea crește nivelul de electroliți și fluide din organism.
Tot fumatul este responsabil și pentru prezența radicalilor liberi în corpul tău, fapt care va contribui substanțial la apariția diferitelor forme de cancer, boală grea ce are consecințe destul de grele asupra rinichilor.
Obiceiuri care afectează rinichii
Sigur ți s-a întâmplat și nu doar o dată să ai nevoie să mergi la baie, dar să fii prins într-o anumită sarcină la serviciu, amânând dusu-l la toaletă. Ei bine, aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poți face, deoarece astfel favorizezi instalarea infecțiilor urinare.
Nu îți este sete pe parcursul zilei, deci nu bei apă suficientă. Un alt obicei cu consecințe majore asupra bunei funcționari a rinichilor tăi. Fără apă suficientă toxinele se depund und găsesc ele de cuviință, îngreunând cu mult activitatea rinichilor care în cele din urmă va dezvolta anumite afecțiuni.
Îți place cafeaua, dar niciodată nu o bei alături cu un pahar cu apă și întotdeauna sari peste o ceașcă de cafea?
Foarte rău, cafeaua te ajută să fii mai vigilent atunci când o consumi cu moderație, altfel va ajuta la creșterea nivelului de calciu din urină, contribuind la formarea pietrelor la rinichi.
Ești un carnivor declarat, iar carnea roșieeste preferata ta? Nici o problemă, dar trebuie să punctăm faptul că rinichii joacă un rol important în metabolizarea și eliminarea azotului existent în alimentele proteice. Cu cât consumul de carne este mai mare cu atât rinichii sunt obligați să muncească mai mult.
La toate aceste obiceiuri gândește-te că mai vine și runda de tutun, care nu face nimic altceva decât să îngreuneze și mai mult activitatea rinichilor.
Tratarea rinichilor
Orice fel de tratament se recomandă pentru a împiedica boala să avanseze, fiind important a se cunoaște stadiul în are se află organele tale atunci când te prezinți la medic.
Trebuie menționat că atunci când unul dintre rinichi nu mai este funcțional îl va atrage și pe celălalt după el, ajungându-se în felul acesta la dializă sau transplant renal.
Atenție!
Afecțiunea de insuficiență renală cronică poate fi fatală în cele mai multe cazuri.
Această afecțiune poate să se formeze și în urma rinichilor polichiști, prostată măritî, diabet, obezitate, istoric familial, obstrucționarea tractului urinar sau orice tip de infecție renală.
Nici fumatul nu este străin de acest diagnostic.
Cele mai cunoscute simptome ale insuficienței renale de tip cronic sunt greața, oboseala, tulburările de somn, pierderea apetitului, slăbiciunea fizică, dureri în zona toracică, dificultăți de respirație.
Sursa: www.clicksanatate.ro