Diverse

DIVERSE | Dureri? Află cum le poţi trata!

Terapia prin curent electric este foarte eficientă în cazul unor boli precum artroza, anexita sau hernia de disc. Află unde o poţi face, care sunt procedurile electroterapiei şi cum te-ar putea ajuta.

Dacă, la început, electricitatea era folosită în medicină pentru intensificarea circulaţiei sanguine, un medic german a descoperit că stimularea electrică tratează cu succes şi alte afecţiuni. Acest lucru se datorează faptului că celulele şi ţesuturile din corp sunt influenţate pozitiv de curentul electric cu o anumită frecvenţă şi intensitate.

Tratament pentru artroză

Cu ajutorul unui curent electric uşor (galvanic), se pot introduce medicamente în organism, direct în zona afectată. Procedura se numeşte galvanoterapie şi constă în combinarea apei cu un curent continuu. Aceasta este o metodă folosită în tratamentul artrozelor şi al artritelor. Curentul galvanic are efect de calmare a durerilor, vasodilatator şi stimulant al circulaţiei sanguine.

Cum se face: se fac băi ale mâinilor, picioarelor sau ale întregului corp, la 34˚ C, în vase în care sunt electrozi fixaţi pe pereţi. O şedinţă durează 20-30 de minute. Pentru ca tratamentul să fie eficient, este nevoie de 10-15 şedinţe consecutive pe an.

Terapie indicată în anexită

Incontinenţa urinară şi anexita sunt afecţiuni des întâlnite, care pot fi tratate cu ajutorul electroterapiei. Mai exact, se folosesc curenţi interferenţiali (obţinuţi prin combinarea a doi curenţi cu frecvenţe diferite), foarte eficienţi pentru înlăturarea durerilor, pentru îmbunătăţirea circulaţiei, relaxând totodată musculatura.

Cum se face: după ce pacientul s-a întins pe un pat, în zona lombară se aşază şi se fixează pe piele cu benzi elastice electrozi introduşi în săculeţi umezi. O şedinţă durează 15-20 de minute, iar numărul lor poate varia între 8 şi 16 pe an.

“Repară” coloana

Cele mai multe afecţiuni ale coloanei (lumbago, hernie de disc, spondiloză) dau dureri greu de suportat. Curenţii speciali numiţi diadinamici dau rezultate bune în astfel de afecţiuni. Ei produc vibraţii care acţionează ca un masaj profund şi stimulează musculatura, înlăturând astfel durerile.

Cum se face: câţiva electrozi mici se aşază pe zona dureroasă, iar intensitatea curentului va creşte progresiv. Durata unei şedinţe este scurtă, de doar 5-10 minute. Numărul lor se stabileşte în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Ultrasunetele vindecă entorse

Terapia cu ultrasunete este o secţiune specială din electroterapia de înaltă frecvenţă. Şedinţele cu ultrasunete au efecte benefice în cazul entorselor, al luxaţiilor şi al fracturilor, grăbind vindecarea. Acestea acţionează asupra receptorilor nervoşi din muşchi şi din tendoane, având efect relaxant şi calmant.

Cum se face: după ce se aplică pe piele un ulei special, se foloseşte un emiţător de ultrasunete. Pacientul va simţi o uşoară senzaţie de căldură. În general, se fac între 6 şi 15 şedinţe pe an.

Cât costă şedinţele

Pentru a efectua un tratament cu electroterapie, ai nevoie de o trimitere de la medicul de familie la un cabinet sau la un spital unde se efectuează acest tip de terapie. În acest caz, nu te va costa nimic. Mai poţi face electroterapie şi în centrele particulare, unde costul unei şedinţe variază între 12 şi 25 de lei.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page