DIVERSE | Dieta care te ajută să tratezi ulcerul
Factori precum prezența bacteriei Helicobacter pylori, stresul și regimul alimentar nesănătos favorizează apariția ulcerului. O dietă corespunzătoare poate contribui la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.
Caracterizat prin prezența rănilor dureroase de la nivelul intestinului subțire, stomacului sau esofagului, ulcerul afectează o mare parte din populație. Pentru a-l trata, medicii recomandă, pe lângă tratamentul medicamentos, schimbarea stilului de viață și, în special, a regimului alimentar care va determina stomacul să producă mai puțin acid în momentul digestiei.
Adoptă un regim bogat în fibre
Potrivit studiilor, o dietă bazată pe fibre scade riscul de a dezvolta ulcer. Cele mai bune sunt fibrele solubile prezente în alimente precum ovăzul, semințele de psyllium, semințele de in, orzul, portocalele, merele și morcovii.
Consumă probiotice
Sunt bacterii vii, necesare menținerii echilibrului florei intestinale. Se regăsesc în alimente fermentate precum iaurtul, kefirul, laptele bătut, murăturile, consumul lor protejând mucoasa stomacului împotriva ulcerului. Dacă acestea nu fac parte din alimentația ta, poți să iei, de asemenea, suplimente cu probiotice.
Surse de proteine slabe
Pentru a combate ulcerul, este necesar să ai o dietă cu un conținut adecvat de proteine. În acest sens, poți consuma carne albă precum cea de curcan, pește (somon, macrou, sardine, hering, ton), bogate în acizi grași Omega-3 sau pui, însă având grijă să elimini pielițele care sunt destul de grase. De asemenea, sunt recomandate și fasolea, tofu și produsele din soia nemodificată genetic.
Flavonoidele, rol gastroprotector
Ajută organismul să lupte împotriva bacteriei Helicobacter pylori și protejează mucoasa, favorizând vindecarea ulcerului. Le găsești în mod natural în fructe și legume precum broccoli, varză, ceapă, usturoi, cartofi, mazăre, mere, căpșuni, struguri roșii, fructe de pădure și ceaiuri, în special cel verde și cel negru. Deși consumate în exces nu provoacă reacții adverse, pot interfera cu coagularea sângelui.
Vitamine din legume și fructe
Toate fructele și legumele sunt bune, în special morcovii, strugurii, kiwi și piersicile, deoarece au capacitatea de a proteja stomacul grație conținutului ridicat de vitamina C și betacaroten. Unele dintre ele, de exemplu spanacul, cireșele, afinele, au și antioxidanți care te ajută să previi, dar și să tratezi ulcerul.
Usturoiul, rol anticoagulant
În urma studiilor s-a demonstrat că acesta are capacitatea de a inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Daca nu îți place gustul pe care îl are, îl poți consuma sub formă de suplimente cu extract de usturoi. Pentru că acționează precum un anticoagulant, dacă folosești medicamente de subțiere a sângelui este recomandat să te consulți cu doctorul tău înainte.
Evită produsele procesate și grăsimile
Pentru a trata ulcerul și pentru a evita refluxul gastric, anumite alimente trebuie exluse total din dietă, deoarece pot căuza răni la nivelul esofagului, senzația de arsură și indigestia. Disconfortul resimțit poate fi diminuat evitând mâncarea grasă sau cu un conținut ridicat de sare, condimentele picante, cafeaua, dulciurile, preparatele procesate, lămâile, roșiile, carnea roșie, lactatele. În plus, este indicat să renunți la fumat și la consumul de alcool, deoarece cauzează apariția inflamațiilor și să ai grijă ca ultima masă să fie cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
Sursa: clicksanatate.ro