DIVERSE | Despre bronzare: Ce trebuie sa faci inainte si dupa
Desi este destul de greu sa vorbim despre sanatate curata atunci cand aducem in discutie bronzarea, fie ca este ea la salon sau sub razele soarelui, cateva recomandari pentru a-ti proteja pielea de efecte nedorite nu sunt niciodata de prisos.
Odata cu venirea verii, recurgem la diverse metode pentru a transforma pielea alba si palida intr-un ten masliniu numai bun de aratat prin hainele subtiri si decoltate.
Clasica metoda de brozare prin expunerea la soare implica necesitatea folosirii unor produse cu factor de protectie solara – SPF (Sun Protection Formula – n.red.), care se regaseste cu diverse valori in produse precum lotiuni, uleiuri sau creme. Odata aplicate, acestea creeaza o bariera invizibila intre razele ultraviolete si epiderma, iar cu cat factorul de protectie solara este mai mare, cu atat bronzul dobandit va fi mai putin intens, dar si mai putin daunator.
Ce trebuie sa faci inainte de a te expune la soare
Buzzle scrie ca inainte de a merge la plaja trebuiesa iti cureti foarte bine pielea, sa ai grija sa nu ai urme de lotiuni sau parfumuri pe ten, deoarece zonele care nu sunt curatate cum trebuie de aceste produse sunt cele mai expuse la arsuri.
De asemenea, nu ar strica nici o exfoliere cu o lotiune speciala pentru gomaj, cu conditia ca aceasta sa nu fie foarte agresiva. Micile zgarieturi se pot transforma in adevarate arsuri odata cu expunerea la soare.
Nu uita sa te dai cu o crema cu SPF de fiecare data cand iesi din casa, avand grija sa nu omiti nicio particica a corpului, iar daca te stii predispusa la alergii, foloseste un produs hipoalergenic.
Pastreaza macar doua zile de pauza intre doua sedinte intensive de bronzare, nu uita nici de protectia buzelor cu un balsam cu SPF, poarta palarie in zilele cu soare puternic si nu uita ca atunci cand mergi la piscina trebuie sa folosesti produserezistente la apa.
Popsugar recomanda sa incepem doar cu cate 10 sau 15 minute de expunere la soare pentru a acomoda pielea. Valoarea factorului de protectie solara din produsele celor care vor sa se bronzeze trebuie sa fie de cel putin 15.
Inainte de a incepe sa aplici lotiunea cu SFP pe tot corpul, verific-o pe o portiune mica de piele, ca sa te asiguri ca nu esti alergica la substantele din compozitia acesteia.
Daca urmezi un tratament medicamentos pentru acnee, este bine sa consulti medicul inainte de a te expune excesiv la soare. Anumite substante active din tratamentele antiacneice scad rezistenta pielii la soare. De asemenea, nu uita sa intrebi medicul nici de pastilele de bronzat, acele suplimente alimentare care fac ca bronzul sa se prinda mai intens, deoarece pot contine substante ce genereaza reactii adverse in combinatie cu alte tratamente pe care le urmezi.
Protejeaza-ti ochii cu o pereche de ochelari de soare in timp ce te bronzezi, deoarece chiar si atunci cand ei nu sunt deschisi sau nu privesc direct catre astrul diurn, razele ultraviolete pot afecta serios calitatea vederii.
Ce trebuie sa faci dupa bronzare
Hidratarea este esentiala, iar asta mai ales dupa bronzare, cand este indicat sa aplici o solutie pe baza de aloe, planta care nu numai ca hidrateaza, dar este cunoscuta si pentru efectele sale calmante. Daca pielea bronzata nu este suficient de hidratata, culoarea devine neuniforma, bronzul incepe sa se decojeasca, iar tu risti sa ramai cu pete.
Si pentru ca hidratarea este extrem de importanta, este bine ca aceasta sa fie realizata la toate nivelele. Nu uita de regula celor doi litri de lichide pe zi, parte importanta a unei hidratari pe masura anotimpului calduros, cand apa din organism se pierde mult mai usor.
Nu uita nici de lotiunile de intretinere a bronzului, care pot fi aplicate chiar si atunci cand procesul de bronzare nu s-a incheiat inca. Aceste produse contin, de obicei, panthenol si aloe care au efect calmant, dar si vitamina E, care da suplete si ajuta culoarea sa se fixeze mai bine.
Daca nu ti-ai facut un peeling inainte sa te bronzezi, poti sa iti iei adio de la culoarea proaspat capatata, caci odata realizat dupa bronzare, procedeul nu face altceva decat sa indeparteze stratul de piele proaspat “rumenita”.
Sursa: www.ziare.com