Diverse

DIVERSE | Depresia duce la demență!

Depresia este deseori confundată cu anxietatea, adică acea stare de tulburare care apare din senin, stare de îngrijorare fără motive relevante.  Cu toții ne confruntăm cu evenimente neplăcute în viață, și nu de fiecare dată reușim să ne echilibrăm stările emoționale.

Așa că, starea de tristețe și sentimentul de neputință poate însemna o posibilă depresie. Însă, unele persoane dezvoltă o depresie moderată, care poate fi controlată, iar altele, dezvoltă o depresie severă, care poate deveni o boală serioasă. Din păcate femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, însă specialistul explică de fapt ce ne face să avem aceste stări de neliniște.

“Fiecare etapă de viață are un anumit profil de depresie. Spre ce vreau eu să trag semnalul de alarmă este depresia la vârstă înaintată, care poate fi factor de intrare în demență. Frecvent și de proastă evoluție este depresia asociată demenței sau intrarea în demență prin depresie, pentru că la un moment dat nu știi exact cât este depresie, cât este deteriorare. Atunci, dacă nu sesizezi, nu diagnostichezi și nu intervii precoce în depresie că și atitudine terapeutică riscul mare este să se asocieze demență și practic să fie ravagii făcute la nivelul persoanei respective. În amandoua cazurile vorbim de deteriorare cognitivă și depresie și în demență, fiecare prin alt mecanism, dar potențate unul cu altul”, a explicat medicul Mirela Manea.

“Până acum ceva timp se tot spunea că stresul determina depresia. Datele științifice merg către acest tip de legătură între stres și depresie și mă refer, în special, la efectul toxic pentru creier al stresului cu riscul apariției depresiei. Deci există un cerc vicios, în care, odată intrat, poți să faci depresie. Pe de altă parte, nu la toată lumea acest lucru se poate întâmplă, pentru că există persoane care răspund bine la stres și au o altă evoluție comparativ cu persoanele care expuse la stres fac depresie. Pe de altă parte, când vorbim de depresie nu vorbim numai de depresie, putem vorbi numai de ea într-un procent mic. Depresia și anxietatea sunt comorbide frecvent, se asociază frecvent. în cel mai mare procent există această relație. Care apare prima – greu de spus. Nu știm care o determina pe cealaltă, cert este că amândouă se potențează una pe altă și evoluția este una total negativă din punctul de vedere al funcționării persoanei respective. Când mă refer la funcționare nu mă refer numai la cea profesională, ci și la cea socială și bineînțeles familia, unde ar trebui să fie implicată o astfel de persoană”, a mai afirmat medicul.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page