Diverse

DIVERSE | De ce sunt periculoși țânțarii. 5 motive să îi ținem la distanță și cum facem asta

Cele mai mici și mai enervante insecte pentru om, sunt, cu siguranță țânțarii. Pe lângă faptul că ne bâzâie pe tot sezonul verii, ne cauzează inflamații ale pielii, care de multe ori sunt inestetice, aceste mici creaturi sunt purtătoare de boli diverse, unele chiar grave.

Cele mai mici și mai enervante insecte pentru om, sunt, cu siguranță țânțarii. Pe lângă faptul că ne bâzâie pe tot sezonul verii, ne cauzează inflamații ale pielii, care de multe ori sunt inestetice, aceste mici creaturi sunt purtătoare de boli diverse, unele chiar grave.

Pentru cine nu știa, numai femelele țânțari din anumite specii se hrănesc cu sânge de mamifere, restul fiind vegetarieni. Aceste femele au trompa adaptată pentru a străpunge pielea și a se hrăni cu sânge. Faptul că unele femele de țânțari se hrănesc cu sânge este datorită faptului că ouăle lor nu se pot dezvolta decât dacă au anumite substanțe nutritive ce se găsesc în sângele mamiferele, deci și al omului.

De ce este bine să evităm contactul cu țânțarii și cum pot deveni ei periculoși? În primul rând, mușcătura de țânțar provoacă alergii la nivelul pielii, în funcție de cât de alergici suntem, inflamația este mai mare, mai roșie și mai supărătoare. Pentru cei care se știu alergici la mușcăturile de țânțari ar trebui să se ferească să nu fie mușcați în anumite locuri, precum sub bărbie sau pe limbă, deoarece umflăturile pot cauza sufocare sau pe pleoapă, deoarece riscați să nu mai vedeți cu un ochi până se dezumflă.

– 5 motive pentru care este bine să vă feriți de micile insecte

În al doilea rând, este bine să evitați contactul cu țânțarii, deoarece aceștia s-au adaptat foarte bine condițiilor din exterior și călătoresc fără probleme, în special pe vapoare, deci pot aduce de departe boli grave, precum malaria. Femela țânțar din specia anofel este purtătoare de această boală și face mii de victime în întreaga lume.

În al treilea rând, țânțarii sunt purtători de febra Denga, care a îmbolnăvit mai multe persoane în Portugalia în 2013, dar pot îmbolnăvi populația și de chikungunya, care este considerată o altă amenințare biologică în SUA.

În al patrulea rând, țânțarii transmit virusul West Nile, un virus care a făcut câteva victime în întreaga Europa, inclusiv în România. Simptomele acestei boli sunt asociate cu febră foarte mare, dezorientare, vedere slabă, amorțeala degetelor, dureri de cap, gât înțepenit.

În al cincilea rând, este cazul să vă protejați de țânțari și pentru că își schimbăfoarte ușor obiceiurile, țânțarii de noapte vânează acum și ziua. Mai mult, au devenit imuni la anumite insecticide speciale, precum permetrina. Dacă aceste mici creaturi sunt imune la virusul HIV, pe care nu îl pot transmite, deoarece ei nu se îmbolnăvesc, devin ușor imuni la diverse substanțe despre care se crede că sunt eficiente.

– metode eficiente de a ține țânțarii la distanță

Plasa anti-țânțari este cea mai recomandată, apoi, în plus, se aplică și alte metode de a scăpa de țânțari. plasa trebuie să fie cât mai deasă, pentru a fi siguri că nu se strecoară, însă trebuie întreținută cu atenție, mai ales că încăperea se aerisește mai greu.

Aparatul electric cu pastile anti-țânțari poate fi o variantă la fel de bună. Nu se folosește când este cineva în încăpere, de preferat și este mai eficient când nu se lasă ușa sau geamul deschise. Poate fi supărător pentru persoanele cu astm.

Spray-urile pentru interior și cele de exterior țin la distanță aceste insecte. În interior este cel mai bine să se aplice și să se părăsească camera pentru câteva minute. Cele de exterior se dau pe bănci, scaune sau mese. Mare grijă la acestea, pot afecta și insectele, precum albinele.

Aparatul cu ultrasunete se amplasează la 30cm – 1,5 m față de sol, este foarte bun de pus și în camerele copiilor și afectează sistemul auditiv al insectelor. Nu se pun sub perdea sau alte materiale, iar efectul lor se cunoaște după câteva ore.

Lampa cu lumină albastru-violet și arc electric este foarte eficientă, deoarece lumina atrage toate insectele și electrocutează la contactul cu ele. Se pun în camerele întunecate, nu degajă substanțe chimice și necesită curățare.

Spray-urile și cremele anti-țânțari pot fi utile pentru cei care nu au alergii la anumite substanțe naturale din acestea, precum eucalipt, lavandă, lămâie, liliac indian și altele. Se aplică periodic și se pot găsi produse speciale pentru copii.

Pastilele torțe pentru țânțari pot fi eficiente, dar mare grijă la copii și astmatici, deoarece acestea degajă fum și pot fi toxice pentru albine, pești sau pisici.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page