Diverse

DIVERSE | De ce să ții cont când cumperi un aliment

Rafturile magazinelor sunt pline de ispite, colorate și apetisante. Pentru a nu cumpăra produse inutile, dar mai ales, pentru a face alegeră sănătoase, ține cont de câteva sfaturi! 

1.    Înainte de a merge la cumpărături, planifică mesele pentru următoarele zile – sau pentru următoarea săptămână. Astfel, vei ști exact de ce ingrediente ai nevoie. Notează-le pe o listă de cumpărături.

2.    Nu face cumpărături când ești înfometat. Studiile arată că, atunci când cumpărătorilor le e foame există o tentație mai mare de a cumpăra alimente calorice.

3.    Alege produsele proaspete. La fructe și legume, verifică să nu aibă mucegai sau locuri în care au fost lovite. Nu cumpăra cantități mari – mai bine mai faci o plimbare până la piață. Îți va prinde bine și la sănătate, și la siluetă.

4.    Verifică data de expirare. Vei reuși să consumi produsul în intervalul specificat? Atenție: adesea, pe rafturile supermarketurilor găsești același aliment, cu termene de expirare diferite. Produsele mai proaspete sunt așezate, de obicei, în spatele celor care expiră mai curând.

5.    Atenție la carne! Când o cumperi, carnea trebuie să fie fermă și să nu lase lichid. Să aibă un miros neutru, în niciun caz neplăcut. Textura să fie curată, fără porțiuni cleioase la suprafață, iar culoarea să corespundă tipului de carne – roșu închis la vită, roz cea de porc etc.

6.    Nicio masă fără pește – dacă e proaspăt! Și peștele trebuie să fie ferm la atingere și să revină la forma inițială dacă îl apeși cu degetul. La peștele întreg, solzii și ochii trebuie să sclipească și să nu aibă un aspect uscat.

7.    Dacă încerci să slăbești, este bine ca, în general, să alegi alimente bogate în proteine, vitamine, minerale, și să le eviți pe cele cu carbohidrați procesați.

8.     Cumpără produsele refrigerate sau congelate, cum sunt peștele, carnea sau produsele de patiserie, numai la final. Transportă-le până acasă într-o pungă frigorifice.

Sfatul specialistului!

Mirela Căluțu, biolog specialist în dietetică

Alimentația e privită astăzi, mai mult ca oricând, ca valoare-indicator pentru statutul social al individului. Nu atât cât privește compoziția de bază, ci mai mult „eticheta”.

Opțiunea fiecăruia dintre noi pentru obiceiurile alimentare ține deseori de statut, dar și de gradul de cultură. Vrem etichete, mai mult sau mai puțin bio, deși nu ne hrănim cu ele. E și alimentația o modă.

Ea a evoluat de la simplitate la rafinament, chiar la opulență – afișată nu rareori. Important este însă ca la baza alegerilor noastre și a tuturor sfaturilor culese să punem echilibrul general al factorilor nutriționali.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page