DIVERSE | De ce ne temem de intuneric?
Cand o teama fireasca devine intensa, persistenta si irationala, se transforma in fobie. Nictofobia este unul dintre termenii care descriu teama intensa de intuneric si se manifesta atat la copii, cat si la adulti.
De unde vine frica de intuneric
Locurile intunecate au speriat oamenii inca din cele mai vechi timpuri, iar raspunsul pentru teama de intuneric pare sa vina de la stramosii nostri. Oamenii de stiinta considera ca aceasta fobie s-a stabilit in ADN-ul uman, odata cu evolutia speciei.
Asadar, potrivit cercetarilor, se pare ca una dintre explicatiile acestei temeri provine din cele mai vechi timpuri, cand oamenii se temeau sa nu fie mancati de animalele de prada. De cele mai multe ori, animalele atacau in timpul noptii, motiv pentru care oamenilor le-a intrat in subconstient aceasta teama de intuneric.
Un exemplu care vine sa intareasca aceasta explicatie il reprezinta atacurile leilor din Tanzania, din perioada 1988-2009, care aveau loc intre orele 18 si 22.00.
Teama de intuneric in randul copiilor
Sunt putini copiii carora nu le este teama de intuneric, spun psihologii. Copiii care se tem cel mai tare de intuneric sunt cei cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani. Teama de intuneric este una dintre cele mai comune temeri ale celor mici si abia pe la varsta de 9 ani incepe sa se diminueze.
Sigmund Freud considera ca aceasta frica are legatura cu anxietatea provocata de separare si absenta mamelor. “Suferinta simtita in intuneric este transformata in teama de intuneric”, a scris Freud.
La copii, frica de intuneric apare in momentul in care imaginatia acestora este in plina dezvoltare. De aceea, copiii se teme de tot felul de creaturi care, considera ei, ii pandesc in timpul noptii si sunt gata sa ii atace. Amenintarea cu “bau-bau” este o greseala frecventa in randul parintilor. Astfel, copiii isi creeaza o imagine cu acest “personaj” si, fiind in permanenta amenintati, ajung sa il vada in timpul noptii.
Teama de intuneric in randul adultilor
Totusi, nu doar copiii sunt speriati de intuneric, exista cazuri in care aceasta fobie se manifesta si la maturitate. Un studiu Gallup, realizat in 2001, a aratat ca 5% dintre adulti se tem de intuneric.
De asemenea, o cercetare recenta efectuata pe un esantion de 93 se studenti a demonstrat ca adultii care se confrunta cu insomnie pot fi speriati de intuneric. In cadrul cercetarii, participantii au fost pusi sa asculte un sunet puternic in casti, in timp ce stateau in dormitor cu lumina aprinsa. Reactiile acestora au fost mult mai intense cand sunetul a fost difuzat cu lumina stinsa.
Consecintele fricii de intuneric
Concluziile studiilor arata ca intunericul este benefic pentru sanatatea oamenilor, iar lipsa acestuia ar putea avea efecte nocive. De exemplu, expunerea prelungita la lumina inainte de culcare poate suprima eliberarea hormonilor de somn, ducand astfel la cresterea risculuil de a dezvolta tulburari de personalitate, de somn sau chiar obezitate.
Pentru a scapa de frica de intuneric, poti apela la ajutorul unui terapeut, care sa te ajute sa iti infrunti teama prin metode omologate de psihoterapie.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro