Diverse

DIVERSE | De ce ne îngrăşăm mai mult iarna?

Nu de puţine ori s-a întâmplat ca pe parcursul iernii să mai câştigăm câteva kilograme. Chiar şi dacă încercăm să mâncăm cât mai sănătos, iar cantităţile să nu fie unele mari.

,,Pe parcursul sezonului rece caloriile pe care le consumăm se transformă treptat în ţesut adipos, deoarece într-o anumită măsură suntem programaţi genetic să acumulăm depozitele de ţesut adipos”, a afirmat Ahmed Ahmed, consultant gastrointestinal la Spitalul Bupa Cromwelll, din Marea Britanie.

Datorită frigului de afară suntem mai tentaţi să petrecem mai mult timp în casă, astfel fiind ispitiţi să ,,gustăm” din alimentele din frigider. ,,Pe timpul iernii, nivelul hormonului melatonină este în creştere şi astfel starea de somnolenţă este prezentă, iar apetitul nostru este mai mare”, a spus Jeremy Tomlinson, medic endocrinolog la Universitatea din Birmingham, Anglia.

Lipsa de activitate poate influenţa alegerile alimentare

Datorită vremii fruguroase şi numărul activităţilor fizice efectuate în aer liber este mult mai mic. Doar în cazul în care nu eşti fan al sporturilor de iarnă. ,,Lipsa soarelui, frigul şi umiditatea sunt doar câţiva dintre factorii care pot influenţa starea de spirit.

Iar în astfel de momente suntem şi mai tentaţi să alegem alimente cu un număr mai mare de calorii, în defavoarea legumelor şi fructelor”, a precizat Craig Jackson, directorul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Birmingham.

Deşi nu mănânc mai mult…

Rezultatele cercetărilor realizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D sunt şi mai predipuse să acumuleze mai uşor grăsimi. ,,Pentru a sintetiza vitamina D avem nevoie de lumina solară, iar pe parcursul iernii ducem lipsă de aşa ceva.

Mai mult, aproape fiecare parte a corpului nostru este acoperită de mănuşi, fular, căciulă”, a spus Stephanie Dillon, lector la Departamentul de Nutriţie la Universitatea Centrală Lancashire. Astfel, caloriile consumate sunt transformate treptat în depozite de grăsime, iar numărul kilogramele este mai mare.

Nu e vina mea, e a televizorului!

Pe bună dreptate…plimbările, jocurile şi ieşirile în natură sunt înlocuite pe timpului iarnii cu orele pe care le petrecem în faţa televizorului sau a calculatorului. ,,Pentru un număr mare de persoane, printre activităţile din timpul iernii se numără şi statul pe canapea în faţa televizorului, dar şi mâncatul”, a mai afirmat profesorul Craig Jackson.

Pentru mai multă atenţie în ceea ce priveşte numărul de kilograme, specialiştii recomandă ca pe parcursului iernii să fie ţinut un jurnal alimentar în care să fie trecute alimentele consumate. Astfel se pot verifica alimentele şi se pot elimina cele care au un conţinut mai mare caloric.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page