Diverse

DIVERSE | De ce îți displace atât de mult sunetul vocii tale într-o înregistrare

Oamenii nu au nicio problemă cu vocea lor, în general, dar par să displacă sunetul vocii lor într-o înregistrare, iar oamenii de știință ne explică și un posibil motiv.

Cel mai simplu răspuns la această problemă este că ceea ce tu auzi atunci când vorbești este diferit de cum îți percep alții sunetul vocii, menționează Dr. Yale Cohen, de la Universitatea Pennsylvania. Din păcate, vocea pe care tu o auzi într-o înregistrare este de fapt sunetul real al vocii tale, potrivit Live Science.

Trei oase mici, denumite „oscioarele urechii” sau oscicule, localizate în urechea medie, sunt responsabile pentru modul în care îți percepi propria voce atunci când vorbești și modul în care ea sună într-o înregistrare. Aceste oscioare sunt cheia pentru felul în care oamenii procesează gălăgia: ele transmit sunetele colectate de pavilionul urechii și mai apoi de timpan către labirintul membranos, numit cohlee (o structură în formă de spirală care se regăsește în urechea internă). Cohleea traduce gălăgia din lumea înconjurătoare în energie electrică, acesta fiind modul în care celulele din creier comunică între ele.

Însă, creierul procesează diferit sunetele care provin din exterior, față de cele pe care tu le emiți. Oscioarele urechii vibrează de fiecare dată când întâlnești un stimul acustic, dar propria voce va suna mereu mai tare (pentru că gura ta se află în apropierea urechilor), iar osciculele vor vibra mai mult atunci când tu vei vorbi. Acest fapt deformează sunetul vocii tale și o face să pară mai profundă. Din acest motiv, în momentul în care îți vei auzi vocea într-o înregistrare, ea va părea mai înaltă decât o auzi tu de obicei.

Un posibil motiv pentru care sunetul vocii înregistrate te deranjează atât de mult este pentru că ești sigur pe tine atunci când vine vorba de modul în care sună vocea ta, iar o altă tonalitate nu face decât să te inducă în eroare.

Partea bună este că vocea ta cunoaște schimbări și se ajustează continuu în funcție de variabilele sociale, precum sentimentul de dominanță, care îți pot schimba tonalitatea. Aparent, singurul lucru care nu se poate schimba este cadența, sau ritmul în care vorbești. Aceasta este probabil învățată și formată de-a lungul timpului și este foarte greu de manipulat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page