DIVERSE | De ce întârzie menstruația
Nu orice întârziere a menstruației înseamnă automat existența unei sarcini. Însă,aceste întârzieri pot avea numeroase cauze, ce nu ar trebui ignorate, pentru că pot ascunde numeroase patologii.
Despre cauzele des întânite ce pot determina apariția tulburărilor menstruale, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Nu orice întârziere a menstruației înseamnă automat sarcină! Poate să fie vorba despre o dereglare hormonală, de exemplu. Un test de sarcină poate să spună dacă este vorba despre așa ceva sau nu. Dacă se infirmă sarcina, este bine ca întârzierea să fie investigată de medicul specialist. Cauzele întârzierii menstruației pot fi (printre cele mai întâlnite): tulburările hormonale, sindromul ovarului polichistic, obezitatea și subponderabilitatea, stresul emoțional, exercițiile fizice intense și, nu în ultimul rând, insuficiența ovariană prematură sau menopauza precoce – menopauza ce se instalează înainte ca femeia să împlinească 40 de ani, uneori chiar și la 20, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Tulburările hormonale au ca simptom întârzierea menstruației sau, dimpotrivă, scurtarea perioadei în care ciclul menstrual apare în mod normal. Acestea pot fi diagnosticate cu ajutorul unor analize specifice de sânge, realizate în primele 2-3 zile ale ciclului menstrual. Unele dereglări nu au nevoie de nici un fel de tratament, pentru că trec de la sine și, așa cum spuneam, ne-a mai declarat dr. Vythoulkas, sunt absolut normale pe parcursul vieții unei femei. Nu trebuie uitat că fiecare organism este unic, iar ceea ce este normal pentru una, nu poate fi și pentru cealaltă.
Fibromul uterin, această tumoră benignă blochează cavitatea uterină și determină tulburări menstruale. Prezența acestuia se diagnostichează printr-o ecografie transvaginală.
Chisturi pe ovare, de cele mai multe ori, împiedică ovulația sau o întârzie, ceea ce face ca menstruația să apară mult mai târziu ca de obicei, uneori chiar să lipsească o lună sau două. Este un diagnostic des întâlnit în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă și poate fi ținut sub control cu medicație.
Endometrioza o boală ce afectează un număr mare de femei aflate la vârsta fertilă; poate provoca tulburări menstruale, în funcție de locul unde este localizată.
Tulburările de premenopauză sunt des întâlnite în rândul femeilor ce se apropie de instaurarea menopauzei. Menstruația apare fie în mod repetat în cursul unei singure luni, fie există o pauză de câteva luni, după care reapare.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, www.vythoulkas.ro