DIVERSE | De ce este laptele de vacă un aliment controversat
Laptele de vacă se numără printre alimentele cel mai frecvent consumate, fiind o sursă importantă de calciu. Cu toate acestea însă, studii recente pun la îndoială beneficiile acestui aliment, arătând că, pe termen lung, consumul lui poate afecta sănătatea și poate cauza anumite afecțiuni.
De ce ar fi laptele de vacă periculos pentru sănătate? Întrebarea este una pertinentă, dacă luăm în calcul consumul acestui aliment de-a lungul secolelor.
Medicul nutriționist Adrian Copcea spune că „o bună parte din contestatarii laptelui invocă proveniența animală și diferitele asocieri dintre proteinele laptelui și diferitele reacții alergice sau afecțiuni, alții aduc ca argument gradul destul de răspândit de intoleranță la lactoză (componenta glucidică din lapte), iar alții aduc în discuție tipul de grăsimi din lapte (grăsimi tipice animale, respectiv saturate în cea mai mare proportie).”
Pe lângă toate acestea, mai trebuie menționat și sporul natural al vacilor (cantitatea de lapte pe care acestea o oferă zilnic). Se pare că în anii ’60, sporul natural a început să fie schimbat sau, mai bine zis, forțat. Dacă la începutul secolului al XIX-lea, o vacă dădea aproximativ 2 litri de lapte pe zi, din 1960 încoace, vacile au început să producă și 9 litri de lapte zilnic.
În prezent, tehnicile artificiale de creștere a animalelor, care implică, printre altele utilizarea de antibiotice, selecția genetică, schimbarea alimentației și utilizarea hormonilor de creștere, duc la o „producție” de 24 litri pe zi.
Tot acest proces de creștere fortață de la 2 la 24 de litri pe zi, în jumătate de secol, este ceea ce-i sperie pe mulți, pentru că inevitabil, va afecta consumatorii, nu imediat, dar în mod cert de-a lungul anilor.
Poate fi consumat zilnic
“Există foarte puține și neconcludente date cu privire la posibile efecte nocive ale laptelui; spre exemplu unele cercetări au propus ipoteza conform căreia consumul de lapte de vacă în copilărie ar putea fi asociat cu apariția diabetului zaharat de tip 1. Invers, argumentele pentru a recomanda consumul de lapte sunt mult mai puternice și, în prezent, toate insituțiile de nutriție recomandă includerea alimentelor lactate în alimentația zilnică. Dincolo de diferitele programe naționale, inclusiv cel din România, care a inclus laptele în rândul celor 2 alimente pentru gustarea copiilor, există programe internaționale prin care laptele este, spre exemplu, furnizat gratuit în secțiile de radiologie din marile spitale pentru proprietățile sale protective”, spune specialistul în nutriție, Adrian Copcea.
Ce spun studiile
• Durerile de cap
Studiile la care au participat persoane care sufereau în mod constant de migrene au arătat că simptomele și durerile s-au redus semnificativ după oprirea consumului de lapte de vacă.
• Constipația
Intoleranța copiilor și adulților la laptele de vacă se află în strânsă legătură cu constipația. Este indicată excluderea laptelui de vacă din regimul alimentar și creșterea consumului de fructe, legume și fibre.
• Diferitele tipuri de cancer
Prezența anumitor hormoni și substanțe în laptele de vacă pare a contribui semnificativ la dezvoltarea unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac, de sân, pancreas, prostată, plămâni și testicule.
“Din punct de vedere al relației cu cancerele, există diferite date statistice care indică asocieri defavorabile (spre exemplu în anumite tipuri de cancere ovariene) sau, dimpotrivă, favorabile (spre exemplu în cancerul de colon). Astfel de date generale sunt, însă, asocieri statistice în urma unor analize, care nu arată o relație cauză-efect și care, de aceea, trebuie interpretate strict individual”, spune dr. Adrian Copcea.
• Reacții alergice
Alergia la proteina din laptele de vacă poate fi interpretată ca mecanism de aparare al imunității. Studiile au arătat că aceste reacții alergice pot fi imediate sau pot apărea după câteva ore sau zile.
Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriționist-diabetolog, clinica Asteco, Cluj Napoca
Dacă anumite persoane doresc să evite laptele, este indicat ca acesta să fie înlocuit cu brânzeturi și produse lichide fermentate (iaurt, sana, kefir), o astfel de schimbare fiind corectă nutrițional și nu pune probleme de sănătate.
Dacă însă o persoană dorește să evite complet produsele lactate, atunci recomand o discuție cu un specialist în nutriție pentru ca alimentația, în ansamblul ei, să acopere lipsa acestei grupe foarte importante din alimentația noastră.
Sursa: clicksanatate.ro