DIVERSE | De ce avem nevoie de iod?
Iodul este unul din mineralele de care organismul are nevoie pentru o foarte bună funcţionare. Printre activităţile pe care le îndeplineşte, iodul are grijă ca părul, unghiile şi pielea să se păstreze sănatoase.
Iodul este responsabil pentru menţinerea unui metabolism activ care ajută corpul uman să funcţioneze în parametrii normali. De asemenea, influentează glanda tiroidă, sistemul nervos şi ajută la procesul de creştere.
Alimentaţia zilnică trebuie să conţină un aport echilibrat de sare pe care să-l asimileze. Consumaţia zilnică a unei persoane adulte este de 150-200 mg în 24 de ore. În cazul unei persoane însărcinate, sau care alăptează, nevoia de consum creşte.
De unde ne luăm necesarul de iod?
Iată câteva exemple bogate în iod: hering (66 mg), păstrav (3,5 mg) lactate (4-11mg), creveţi (190 mg) legume (1-10 mg), stridii (60 mg), alge (0,3 g), ouă de pasăre (10 mg), carne (3 mg).
Carenţele unui organism fără iod
Deficitul de iod afectează în primul rând dezvoltarea şi activitatea creierului. Este cea mai frecventă cauză de declanşare a retardului mintal din întreaga lume. Există 20 de milioane de oameni care suferă de diverse forme de întârziere mintală, cauzată de deficitul de iod din alimentaţie.
Femeile însărcinate care nu îşi asigură consumul necesar organismului de-a lungul perioadei prezintă riscul de a avea complicaţii la naştere, iar copii riscă o greutate sub limita normalului. De asemenea, sunt predispuşi mult mai frecvent riscului de îmbolnăvire.
Pot suferi de retard mintal şi fizic atât înainte, cât şi după naştere, pentru ca, ulterior, să se dezvolte odată cu înaintarea în vârstă.
Printre dificultăţile pe care le întâmpină aceşti copii se numără greutăţile la învăţare, performanţe slabe la şcoală. Adulţii cu deficit de iod sunt mereu obosiţi şi slăbiţi. Acest lucru îşi pune amprenta asupra modului de lucru, astfel le sunt afectate abilităţile de lucru.
Care sunt simptomele?
Simptomele cele mai răspândite sunt capacitatea de concentrare şi atenţia redusă. O persoană devine foarte uşor irascibilă, deprimată şi oboseşte repede. Durerile de cap nu întârzâie să apară, iar memoria este slăbită. Din cauza reducerii nivelului hemoglobinei din sânge, pielea devine uscată şi rece. Sunt posibile tulburări ale ciclului menstrual.
De cele mai multe ori simptomele apar treptat şi aproape imperceptibil. De aceea, deficitul de iod este denumit şi carenţă ascunsă. Dacă există deja anumite simptome, este necesară o consultaţie la medic care, în fucţie de gravitatea situaţiei, vă va recomanda începerea tratamentului.
Sursa: www.clickpentrufemei.ro