Diverse

DIVERSE | Dacă ești slab, bolile te ocolesc

Vrem să slăbim pentru a arăta mai bine, însă avantajele nu se opresc aici. Dacă reușești să-ți reduci greutatea corporală cu 10-15%, scazi riscul de îmbolnăvire cu 20-25%.

Kilograme mai puține, inimă mai sănătoasă

Incidența maladiilor cardiovasculare este mai mare la persoanele supraponderale sau obeze. O alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi saturate, duce la creșterea colesterolului.

Iar aceasta duce la ateroscleroză, hipertensiune arterială și risc sporit de infarct și atac vascular cerebral. S-a constat că, la persoanele supraponderale care pierd cel puțin 10% din greutate, se echilibrează nivelul de colesterol și tensiunea arterială.

Previi diabetul

Supraponderalii prezintă riscă de 2 ori mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2, boală însoțită de diverse complicații. Cei care pierd în greutate și care reușesc să-și mențină greutatea corporală normală au cele mai mari șanse să țină diabetul departe sau să îi atenueze simptomele.

Combați artrita

Un corp mai greu înseamnă o sarcină suplimentară pentru mușchii și articulați, lucru care se agravează cu vârsta. Slăbitul duce la o mai bună circulație a sângelui și o flexibilitate mai mare. Aceasta se reflectă pozitiv atât la nivel muscular, articular, cât și în mai buna funcționare a inimii.

Ai un somn mai bun

Blocajul căilor respiratorii superioare duce la apneea de somn. Este mai frecventă la suprapondrali, din cauza căilor respiratorii hipertrofiate, care se închid în timpul somnului. Cei ce slăbesc au un somn mai odihnitor, întrucât au un aport de oxigen este mai bun.

Risc mai mic de cancer  

Numeroase studii arată legătura directă dintre greutatea crescută și riscul de cancer. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, o treime din cancerele la colon, sân, rinichi și aparat digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme. Celulele adipoase pot secreta hormoni, iar un exces de țesut adipos duce la o supraproducție hormonală care afectează sănătatea.

Un studiu recent arată că riscul de cancer la sân, la femeile obeze, este cauzat de eliberare unui exces de estrogeni la nivelul celulelor adipoase. Cercetătorii au mai arătat că femeile care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 prezintă cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la sân, comparativ cu cele având valoarea IMC 25.

S-a demonstrat, de asemenea, și relația directă între kilogramele în plus și riscul de cancer colorectal: persoanele cu un indice de masă corporală peste 30 sunt mai susceptibile cu 41% de a dezvolta o astfel de maladie, comparativ cu indivizii care au un IMC mai mic de 23.

Alte avantaje ale greutății normale

Pierderea în greutate este asociată și cu:

–    Digestie mai bună, riscuri mai mici în formarea calculilor biliari;

–    Mai puțin probleme articulare, musculare, osoase;

–    Mai puține dureri de spate;

–    Un tonus general mai bun, o imunitate sporita.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page