DIVERSE | Cuptorul cu microunde – pro sau contra?
Copil al anilor ’90, m-am bucurat enorm când ai mei au cumpărat un cuptor cu microunde. Nu ştiam prea multe despre el. Doar că era o cutie mare îmi încălzea mâncarea când veneam de la şcoală. Totuşi, există în prezent unele controverse în legătură cu acest aparat.
Cuptoarele cu microunde au devenit din ce în ce mai sofisticate şi mai elaborate. Dar, în acelaşi timp, au apărut şi polemicile legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea: este sau nu periculos?
Tehnic vorbind, „şmecheria“ cuptorului cu microunde stă într-un dispozitiv mic, numit magnetron, care transformă electricitatea primită în radiaţiile electromagnetice care acţionează asupra moleculelor de apă din alimente. Acestea încep să vibreze şi se produce căldură şi astfel se coace sau se încălzeşte un aliment la cuptorul cu microunde.
Distruge unele substanțe benefice
Un studiu efectuat de americani în anul 2003 arată, după mai multe experimente efectuate pe broccoli, că atât microundele, cât şi fierberea sau prepararea sub presiune, îi distrug antioxidanţii. Singura metodă care nu afectează leguma este prepararea la abur.
Un alt studiu, britanic, efectuat în 2009, a ajuns la aceeaşi concluzie după analiza mai multor tipuri de preparare a legumelor: antioxidanţii se distrug la microunde sau după menţinerea unui timp îndelungat pe foc.
„Printre efectele nocive asupra alimentelor sunt incluse deteriorarea unor substanţe alimentare rezultând agenţi implicaţi în etiologia unor cancere, reducerea valorii nutritive a alimentelor, efecte biologice directe ale microundelor“, spune medicul specialist în medicină sportivă Alin Popescu, pe site-ul dralinpopescu.ro.
Împiedică asimilarea vitaminelor
Expunerea la microunde scade semnificativ capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de corp. În 1991, un medic elveţian de la Universitatea din Lausanne a realizat un studiu care demonstra că mâncarea gătită sau încălzită la microunde prezintă riscuri mari pentru sănătate.
Concluziile sale au fost confirmate în 2003 de un studiu guvernamental spaniol, care a demonstrat că legumele şi fructele preparate la microunde pierd cam 97% din substanţele care au efecte benefice în boli cardiace coronariene.
„Prin alterarea substanţelor elementare ale alimentelor supuse procesului de încălzire cu microunde, apar tulburări în funcţionarea sistemului digestiv. Din cauza modificărilor chimice ale alimentelor apar tulburări şi la nivelul sistemului limfatic. (…)
Creşte incidenţa cancerului de stomac şi a celui intestinal, prin substanţele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde“, spune medicul Alin Popescu, pe site-ul dralinpopescu.ro
Reduce timpul de preparare
Astfel, s-au observat numeroase carenţe în conţinutul nutritiv al produselor alimentare care au fost preparate la cuptorul cu microunde.
Cele mai grave sunt pierderile de vitamine B, vitamina C, E şi minerale esenţiale; fructele şi legumele nu mai pot regla tranzitul intestinal (pentru că îşi pierd din fibre) şi se distruge valoarea nutritivă a proteinelor din carne.
Despre efectele pozitive ale cuptorului cu microunde, se pot spune foarte puţine lucruri, iar în general acestea sunt legate de confortul celui care-l foloseşte: se micşorează timpul de preparare, gătire sau dezgheţare a alimentelor şi este mai rapid şi mai la îndemână decât cuptorul clasic.
Sfatul CS: Nu încălzi alimentele în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, pentru că aceste materiale, la temperaturi ridicate, ar putea degaja substanţe periculoase. Singurele materiale acceptate sunt sticla şi ceramică termorezistentă.
UTIL
• Stai la distanţă de cuptorul cu microunde atunci când este pornit.
• Nu pune ouă crude sau fierte în aparatul cu microunde.
• Nu este indicat să pui pâine în cuptorul cu microunde, pentru că se deshidratează.
• Asigură-te că aparatul funcţionează bine şi nu este avariat.
Sursa: clicksanatate.ro