DIVERSE | Cum tratăm dinţii sensibili
Cine nu ştie cum este să muşti dintr-un măr şi să simţi apoi că-ţi vine să te tăvăleşti de durere? Sensibilitatea dentară ne face pe mulţi dintre noi să evităm mâncărurile preferate, de teama disconfortului resimţit la stimuli termici, dar şi la cei chimici, cum sunt dulciurile, dar şi alimentele şi băuturile acide.
În timp, smalţul dentar se erodează şi expune dentina la factorii externi. Astfel, apar durerile atunci când suprafaţa dintelui intră în contact cu alimentele dulci, acre, fierbinţi sau reci. Pe lângă durerile insuportabile pe care le poate provoca sensibilitatea dentară, apar şi cariile, pentru că este creat mediul propice dezvoltării lor.
De ce apare sensibilitatea?
Durerea insuportabilă provocată de dinţii sensibili apare din cauza mai multor factori, pe care, de multe ori nici nu le dăm importanţă.
1. Un periaj exagerat, efectuat cu o periuţă de dinţi cu peri tari, poate reduce rezistenţa smalţului şi poate descoperi dentina. Expusă la stimuli, suprafaţa dintelui va transmite din plin durerea „surdă“ resimţită în tot corpul.
2. Retragerea gingiei este altă cauză importantă care duce la sensibilizarea danturii.
3. Apa de gură nepotrivită pentru dinţii tăi îţi poate eroda şi mai mult dantura. Acizii pe care îi conţin unele ape de gură pot săpa în smalţ. Este indicat să întrebi medicul stomatolog ce tip de apă să foloseşti.
4. Bruxismul afectează şi el dentiţia. Scrâşnirea puternică din dinţi subţiază smalţul şi favorizează apariţia cariilor.
5. Alimentele acide, cum sunt citricele, care intră în contact cu dinţii duc la demineralizarea acestora.
Previno şi tratează din timp durerile dentare!
Ca să ai dinţi puternici şi sănătoşi încearcă să ţii cont de igiena dentară. Periajul pe toată suprafaţa dinţilor, cu o periuţă care are peri moi, schimbată la fiecare trei luni, poate preveni cu succes instalarea sensibilităţii dentare.
Evită pe cât posibil alimentele şi băuturile acide
Dacă eşti pe cale să-ţi faci un tratament de albire a dinţilor, trebuie să iei în calcul că astfel de procedee îţi pot subţia smalţul danturii, făcând-o mai sensibilă la dureri şi la apariţia cariilor. Întreabă medicul la ce riscuri te expui înainte de a alege o intervenţie de detartraj.
Uită de obiceiul de a sparge sau a muşca alimente sau obiecte dure! Îţi poţi fisura dinţii.
Nu exagera cu dulciurile! În timp, de la o durere suportabilă pe care o simţi în timp ce mănânci o felie de tort poţi ajunge la complicaţii care afectează nervul dentar.
Foloseşte aţa dentară pentru ca igiena să fie corect efectuată. De cele mai multe ori, periuţa de dinţi nu curăţă şi în spaţiul dintre dinţi.
Din momentul în care simţi o uşoară durere la nivelul danturii, mergi la medicul stomatolog! Poate fi o carie ascunsă sau pur şi simplu dinţii tăi încep să fie mai sensibili la alimentele fierbinţi sau reci, dulci sau acre. În această situaţie, stomatologul îţi va recomanda o pastă de dinţi special concepută pentru această afecţiune. De regulă, pastele de dinţi care conţin fluor sunt indicate în tratamentul sensibilităţii dentare.
Indiferent dacă simţi dureri atunci când dinţii tăi intră în contact cu stimulii termici sau chimici, nu uita că trebuie să mergi la medicul stomatolog pentru control măcar o dată la 6 luni!
Sursa: clicksanatate.ro