DIVERSE | Cum se scot căpuşele din piele fără pericole
Căpuşele sunt animale nevertebrate (artropede), care fac parte din aceeaşi familie cu păianjenii şi scorpionii. Acestea sunt fiinţe parazite şi au nevoie de o gazdă pentru a supravieţui şi a se reproduce.
Spre diferenţă de ţânţari, căpuşele pătrund în pielea gazdei, sug sângele şi locuiesc acolo mai multe zile. Le întâlnim în zonele bogate în vegetaţie, unde îşi aşteaptă gazda, ca nişte adevărate animale de pradă.
Din cauza faptului că au dimensiuni foarte reduse, căpuşele sunt greu de observat. Persoanele care sunt muşcate de căpuşe îşi dau seama abia atunci când pielea se umflă vizibil.
Muşcăturile de căpuşă nu sunt grave, iar simptomele constau în iritaţii şi mâncărimi la nivelul muşcăturii sau umflătură cu sânge. Cei mai mulţi se tem să scoată singuri căpuşele înfipte în piele. Există riscul ca aceasta să se rupă, iar capul să rămână înfipt în piele, provocând o infecţie nedorită.
Vă recomandăm 3 metode eficiente şi sigure, care vă vor scăpa, cu siguranţă, de aceste animale.
Untura de porc
Dacă observăm că avem o căpuşă prinsă în corp, trebuie să acoperim toată zona cu multă untură solidă şi să aşteptăm 3-4 minute.
Untura va astupa complet căpuşa şi zona de piele afectată şi din cauza lipsei totale de aer şi a riscului de sufocare, se va desprinde singură şi va scoate capul din piele. Dacă nu s-a desprins de la prima aplicare, se mai pune o dată untură în strat gros.
Acetonă
Atunci când constatăm că avem o căpuşă înfiptă sub piele – pe braţ, pe picior, pe coapsă, pe spate sau în orice alt loc, este de ajuns să umezim o bucată de vată în acetonă şi să o aplicăm pe căpuşă. În doar câteva minute, ea va cădea singură. Apoi, dezinfectăm zona cu iod şi ungem zona cu propolis pentru a se vindeca.
Băţul de chibrit
Aceasta este o metodă veche, însă de mare succes pentru îndepărtarea unei căpuşe înfiptă în piele. Iată cum se procedează. Se umezeşte capul unui băţ de chibrit şi se trasează câteva cercuri în jurul locului unde se află căpuşa. La scurt timp, căpuşa va scoate capul singură şi va ieşi la suprafaţă, fiind atrasă de mirosul puternic de fosfor.