DIVERSE | Cum se manifestă lipsa vitaminei D
Expunerea la soare este esențială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil să avem un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.
Vitamina D acționează ca un hormon și fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găsește un grăsimile din pește și în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte și pește, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficiențe de vitamina D.
Crește riscul apariției răcelilor
Una dintre principalele funcții ale vitaminei D este de a asigura buna funcționare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile și bacteriile. Răcelile și infecțiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenței de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism și infecțiile respiratorii în rândul copiilor.
Predispune la oboseală
Senzația de slăbiciune, dificultatea de concentrare și apariția stărilor de somonolență de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza și volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzația de apatie și oboseala.
Cauzează dureri
Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și fixarea lui în sistemul osos. Durerile de oase și de spate sunt, la rândul lor, simptome ale lipsei de vitamina D. S-a observat că femeile care au trecut de menopauză sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. Durerile se manifestă, în special, la picioare, coaste și încheieturi și împedică buna desfășurare a activităților zilnice.
Pe lângă durerile de oase, nivelul scăzut de vitamina D în organism crește riscul apariției durerilor musculare, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Receptarea durerii se realizează la nivelul neuronilor primari, numiți nociceptori. În lipsa vitaminei D, sensibilitatea la durere este mai ridicată și durerea msuculară este resimțită mai intens.
Info
Pe lângă faptul că are rol antiinflamator, vitamina D contribuie la regenerarea pielii și astfel grăbește procesul de vindecare a rănilor.
Pierderea podoabei capilare
Căderea părului în rândul femeilor este, de multe ori, asociată cu stresul, însă și lipsa vitaminei D poate fi o cauză, în special dacă se manifestă în sezonul rece. Când pierderea firelor de păr este însemnată, ea poate fi cauzată de alopecie, o boală dermatologică inflamatoare. Lipsa vitaminei D slăbește foliculii de păr, ceea ce duce la pierderea podoabei capilare.
Cum o previi
Aproximativ 1 miliard de persoane se confruntă anual cu deficiențe de vitamina D, iar cei mai mulți nici nu știu acest lucru, deoarece simptomele sunt comune cu ale altor afecțiuni. Din acest motiv, este recomandată efectuarea analizelor de sânge, în special în sezonul rece, precum și administrarea de suplimente alimentare, doar sub supravegherea medicului.
Necesar zilnic de vitamina D
0-1 ani alăptat 1000 UI
0-1 ani hrănit cu biberonul 400 UI
1-3 ani 400 UI
3-15 ani 400-600 UI
15-65 ani 400 UI
Femei gravide 600-800 UI
Femei care alăptează 600 UI
65+ ani 600 UI