DIVERSE | Cum să usuci ierburile aromate
Ce poţi să usuci?
Plantele care dezvoltă tulpini lemnoase şi frunze ferme sunt mai uşor de uscat în contact cu aerul (rozmarinul, cimbrul). Cele precum busuiocul se usucă diferit pentru că frunzele conţin mai multă apă şi există riscul de a dezvolta mucegai înainte de a devenit uscate.
Poţi usca practic orice plantă îţi doreşti, dar cele mai folosite sunt: rozmarinul, busuiocul, cimbrul,oregano, menta, mărarul, frunzele de ţelină, pătrunjelul şi leuşteanul.
Cum procedezi?
Formează legături de grosime medie (cam cât poţi cuprinde între degetul mare şi arătător) şi înfăşoară-le cu sfoară pentru gătit. Leagă bucheţelele şi lasă-le să atârne într-un loc bine ventilat, dar ferit de lumina directă a soarelui.
Pentru cele mai firave ai nevoie de mult spaţiu. Întinde nişte ziare pe masă, blatul din bucătărie sau într-o cameră pe care nu prea o foloseşti. Pe acestea împrăştie plantuţele astfel încât să nu fie prea aglomerate. Trebuie să aibă loc să „respire”; îngrămădite nu vor avea spaţiu pentru ventilat şi va apărea mucegaiul nedorit.
Cum le foloseşti?
Ierburile se vor regăsi în preparatele pe care le găteai de obicei, cu excepţia că acum cantitatea lor va fi redusă. Cele uscate sunt mult mai aromate decăt cele proaspete aşa că, în loc de o lingură de ierburi proaspete vei folosi o linguriţă din cele uscate.
Pont: Peste iarnă creşte preţul ierburilor (mai ales celor pentru supe şi ciorbe – pătrunjel, leuştean) chiar dacă acestea sunt uscate şi nu sunt de preferat cele proaspete. Aşa că mai bine usucă-ţi singur(ă) ceea ce ştii că foloseşti în mod preponderent.