AUTO | Cum să-ţi speli motorul maşinii, fără probleme.
1. Foloseşte un prosop sau un covoraş textil moale pe care să-l pui pe caroserie înainte de a te apleca deasupra motorului. Verifică să nu ai catarama de la centură sau alte obiecte ascuţite în pantaloni, pentru a nu zgâria vopseaua. Utilizează mănuşi de protecţie din plastic, groase, pentru a nu te răni pe degete.
2. Foloseşte-ţi mâinile pentru a simţi dacă motorul este încă încins. Temperatura optimă de curăţare a motorului depinde de gradul de mizerie acumulată pe el – dacă are multe pete de ulei şi murdărie, este chiar bine să fie cald, pentru că ajută la înlăturarea mai uşoară a acestora. Atenţie însă – nu trebuie să fie încins! În majoritatea cazurilor, un motor călduţ este ideal.
3. Curăţă mai întâi rămăşiţele de frunze şi insecte acumulate în chederele capotei motorului, folosind un aspirator sau un aparat cu aer comprimat.
4. Uită-te după cele mai importante componente ale motorului care necesită protecţie înainte de a fi spălat: capacul distribuitor (delco), filtrele de aer şi gurile de admisie, joja de ulei, carburatorul şi orice alt element care ar putea introduce apă în motor, precum şi toate componentele electronice vizibile, inclusiv alternatorul, cutia de siguranţe, bateria şi orice alt component similar, chiar dacă este acoperit de un capac. Acestea trebuie acoperite cu grijă cu plastic transparent, care să fie legat etanş pentru a nu permite intrarea apei. Elementele diferă de la o maşină la alta. Este esenţial să le acoperiţi cu mare grijă, pentru a nu provoca scurtcircuite ulterioare.
5. Evitaţi stropirea directă a acestor elemente cu apă în timpul spălării motorului.
6. Nu folosiţi un furtun, ci un aparat care pulverizează soluţia de spălare sau cu o cârpă umedă. Nu folosiţi apă în exces, ci doar atât cât trebuie pentru a înmuia mizeria.
7. Imediat după ce aţi umezit motorul, adăugaţi soluţie de curăţat grăsimi şi folosiţi o pensulă sau o perie pentru a freca zonele murdare. Nu lăsaţi detergentul să se usuce pe motor!
8. Pentru a ajunge în locurile strâmte, folosiţi o pensulă de vopsit, cu peri rezistenţi.
9. Imediat ce aţi terminat de frecat motorul, spălaţi cu pulverizatorul, pentru a îndepărta atât mizeria cât şi detergentul.
10. Ştergeţi apoi apa care a rămas cu prosoape absorbante şi folosiţi aparatul cu aer comprimat pentru a scoate picăturile de apă din locurile mai strâmte.
11. Scoateţi pungile de plastic care protejează elementele sensibile, dar cu atenţie pentru a nu vărsa apa rămasă pe ele.
12. Lăsaţi motorul să se usuce la aer şi abia apoi porniţi motorul, verificând că totul e OK.
13. Dacă doriţi, puteţi aplica o cremă pe bază de apă pe suprafeţele de plastic şi cauciuc, pentru a le reda luciul. Nu folosiţi o cremă cu detergent!
Concluzia? Nu vă temeţi să vă curăţaţi motorul, dar dacă doriţi să vi-l spălaţi, faceţi acest lucru cu foarte mare atenţie şi totul va fi bine!
Sursa: promotor.ro