DIVERSE | Cum să scapi de pistrui şi pete de la soare
Ce te faci când, în loc de bronz, te alegi cu o explozie de pistrui? Pentru ei, dar şi pentru alte probleme ale pielii, există remedii 100% naturale!
Expunerea moderată la soare este benefică, deoarece favorizează sintetizarea vitaminei D, cea care „hrăneşte“ oasele şi ajută calciul să se fixeze în organism. Razele soarelui sunt de ajutor şi în tratamentul pentru bolile cutanate, cum este psoriazisul, o afecţiune manifestată prin apariţia pe piele a unor pete roşii, acoperite de coji alb-sidefii.
Însă, de cele mai multe ori, beneficiile soarelui pentru unii se transformă în ravagii pentru alţii: explozie de pistrui, piele îmbătrânită, ridată, afectată de cuperoză (înroşirea permanentă a pielii) şi de diferite tipuri de cancer de piele.
Leacurile, eficiente în veruci
Cunoscute ca negi, verucile sunt leziuni benigne, cauzate de infecţia cu virusurile papiloma umane (HPV). „Transmiterea este favorizată şi de frecventarea bazinelor de înot“, explică medicul dermatolog Oana Clătici.
Tocmai pentru că sunt contagioşi, negii trebuie trataţi. Există numeroase remedii care sunt eficiente în tratarea negilor, mai ales pentru formele uşoare.
Lămâia pune pistruii pe fugă
Pistruii sunt pete de culoare galben-brun. De regulă, au caracter ereditar, dar tind să apară şi să se înmulţească primăvara şi vara, din cauza expunerii prelungite la soare.
Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, ne-a dat câteva reţete „miraculoase“, care să pună pe fugă pistruii apăruţi în urma expunerii la soare.
Mască pe bază de zeamă de lămâie (3 linguri), drojdie de bere (20 g), tărâţe de grâu (20 g). Pasta se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute.
Suc de ceapă, amestecat cu ulei de măsline în părţi egale. Se tamponează de câteva ori pe zi, timp de o săptămână.
Infuzie de dediţel: se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, infuzie cu care se masează zonele afectate de pistrui, de cel puţin trei ori pe zi.
Petele dispar cu lapte de păpădie
Din cauza vârstei, pe faţă, pe mâini şi pe picioare apar pete maronii, cunoscute şi sub numele de pete senile sau pigmentare. Acestea apar, în cele mai multe cazuri, pe zonele care au fost mai mult expuse la soare.
Predispuse petelor pigmentare sunt femeile, zonele cele mai afectate sunt obrajii, fruntea, buza superioară, nasul şi bărbia. Dar medicul dermatolog Oana Clătici vine într-ajutor cu câteva leacuri din natură şi pentru această problemă a pielii!
Laptele de păpădie: se obţine prin secţionarea rădăcinii – lichidul extras decolorează petele şi dă strălucire pielii.
Decoct din coajă de mesteacăn alb, care se prepară astfel: se fierb 20 g de coajă mărunţită la o cană cu apă, timp de 5 minute, apoi se tamponează petele.
Infuzie de violete: un pumn de violete proaspete se infuzează cu o cană cu lapte, după care se aplică pe piele. Se poate asocia cu panseluţe de câmp.
Levănţica, bună la «roşul din obraji»
În cele mai multe cazuri, genele sunt vinovate de apariţia cuperozei (sau rozaceea eritemato-telangiectatică), care apare sub forma unor vinişoare subţiri de sânge pe suprafaţa pielii.
De cele mai multe ori, zona feţei este afectată de cuperoză. Cum pot fi estompate petele roşii de pe obraji (pot apărea şi în zona genunchilor, deoarece pielea este mai sensibilă acolo), ne spune tot medicul dermatolog Oana Clătici, care ne dă câteva exemple de reţete eficiente împotriva cuperozei.
Cataplasmele cu infuzie de levănţică se prepară din 40 g de flori de plantă la o cană cu apă plată. Se aplică de cel puţin două ori pe zi, până se observă o îmbunătăţire.
Mască pentru ten cuperozic. Pentru ea, ai nevoie de cinci picături de ulei de măsline, o linguriţă de miere şi de cinci picături de zeamă de lămâie.
Masca se aplică pe faţă, se lasă 10-15 minute să acţioneze, după care se clăteşte tenul cu apă distilată. Se aplică masca cel puţin o dată pe zi, timp de patru săptămâni.
Rostopasca,«iarbă de negi»
Sucul de rostopască se extrage direct din planta verde şi se aplică pe negi (se poate păstra în sticluţe, amestecat cu glicerină astfel: trei părţi de suc la o parte de glicerină). Se fac tamponări pe negi de trei ori pe zi.
Suc de ceapă roşie, care se prepară aşa: se umple o ceapă scobită cu sare de mare şi se freacă energic negii cu lichidul rezultat, de două ori pe zi.
Suc din coji de nuci verzi – se aplică de trei ori pe zi.
Ulei de ricin – se aplică dimineaţa şi seara, timp de 3-4 săptămâni.
Crema cu rostopască. Pentru prepararea ei, ai nevoie de 50 g de pulbere de rostopască, 1-2 g de acid salicilic şi de 30 g de vaselină. Amestecul se aplică pe negi până când se observă o ameliorare.
Sursa: clicksanatate.ro