DIVERSE | Cum poți curăța aerul în mod natural atât acasă cât și la birou
Este adevarat ca plantele sunt cea mai buna solutie pentru purificarea aerului din casa? Aerul din casa poate fi de pana la 1.000 de ori mai “imbâcsit” decât cel de afara. Motivul ? Lipsa curentilor de aer permite poluantilor sa se adune si sa se depuna in cantitati mai mari decat limitele admise pentru sanatate.Acesti poluanti din aer pot cauza probleme grave de sanatate printre care dureri de cap, oboseala, tulburari respiratorii si chiar cancer.
Aerul pe care-l respiri in casa contine elemente microscopice si substante precum:
• Praf si murdarie
• Scuame (de la animalele de companie si oameni)
• Vapori de vopsea
• Substante eliberate de covoarele sintetice, draperii, ignifugi, adezivi, solutiile de curatat, lemnul presat tratat, parfumuri sintetice, produse de ingrijire personala si chiar hainele sintetice
• Fum de la gatit si fumat
• Monoxid de carbon
• Mucegai
• Bacterii
• Anumite tipuri de virusuri
• Polen (in special primavara – vara)
• O gama larga de compusi organici volatili periculosi pentru sanatate precum formaldehida, benzen, amoniac, xilen si alte câteva sute de astfel de compusi.
Cu un filtru standard din fibra se poate inlatura majoritatea poluantilor din aer mai mari de 50 microni – un filtru de tip HEPA poate curata aerul de poluantii de minim 0.3 microni. Insa, niciun tip de filtru nu poate elimina poluantii dizolvati asa cum sunt compusii organici volatili. Chiar si un filtru de carbon este eficient in inlaturarea compusilor volatili doar daca ventilatia se mentine in functiune in continuu si daca se schimba filtrele regulat. Dar in felul acesta se consuma electricitate iar filtrele de aer contribuie la acumularea de reziduuri toxice in pamant. Schimbarea filtrelor te expune la o concentratie substantiala de toxine in timpul procesului de inlocuire.
Plantele nu sunt doar obiecte frumoase de decor interior, ci indeplinesc si functia de purificare a aerului. Tot ce mai trebuie sa adaugi este apa (sau uneori compost)! Plantele convertesc dioxidul de carbon in oxigen prin procesul de fotosinteza. Microbii din radacini convertesc toxinele din aer in nutrienti cu care plantele se hranesc si care le ajuta sa creasca. Plantele de interior sunt mai eficiente decat filtrele de aer HEPA pentru ca, spre deosebire de acestea din urma, ele nu se uzeaza cu timpul. De asemenea, sunt mai ieftine si mult mai placute la vedere.
Desi toate plantele sunt benefice pentru curatarea aerului, unele sunt mai eficiente decat altele. Exista plante care pot inlatura pâna la 90% dintre compusii organici volatili dizolvati in aer in câteva ore! Cercetatori de la NASA au studiat in cadrul unui proiect diferite plante in medii atent controlate si au descoperit ca plantele de apartament pot purifica si revitaliza aerului in casele si birourile noastre, protejandu-ne de efectele negative ale toxinelor comune precum amoniacul, formaldehida si benzenul.
Iata câteva dintre acestea:
Areca (Chrysalidocarpus lutescens)
- Acest palmier pitic este foarte des folosit ca planta decorativa de interior
- Absoarbe cantitati semnficative de elemente cu potential nociv din aer.
- Actioneaza si asupra nivelului de umiditate, imbunatatind climatul interior
Limba Soacrei (Sansevieria trifasciata)
- Este una dintre cele mai usor de intretinut plante de interior
- Este activa mai ales pe timpul noptii, de aceea se recomanda a fi tinuta in dormitor
- Poate fi crescuta in orice fel de sol si nu este pretentioasa nici in ceea ce priveste lumina, nici cantitatea de apa
- Sunt necesare 6 pâna la 8 plante (de cca 1 m înăltime) pentru fiecare persoana pentru a purifica aerul din incapere
Planta Banilor (Epipremnum aureum)
- Această plantă înlatura formaldehidele si alte chimicale volatile
Feriga Boston (Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’)
- Urmatoarea cea mai buna planta pentru purificarea aerului
- Inlatura formaldehida
- Prefera multa lumina
- Pamantul trebuie mentinut umed si frunzele stropite des
Aloe Vera
- Inlatura formaldehida
- Buna pentru taieturi si arsuri
- Are nevoie de pamant bine drenat
- Prefera multa lumina
- Se uda o data pe saptamana
Palmierul pitic /Curmalul Pigmeu (Phoenix roebelenii)
- Inlatura xilina
- Inlatura amoniacul
- Prefera multa lumina
- Trebuie udat des
Iedera englezeasca (Hedera helix)
- Inlatura benzenul
- Curata aerul de fumul de tigara
- Inlatura formaldehida
- Foarte buna pentru cei ce sufera de astm si alergii
Ca regula generala, o planta (intr-un ghiveci de 25-30 cm) este suficienta pentru o camera mica si doua sau trei plante pentru o camera mare pentru a curata aerul eficient. Se fertilizeaza odata la doua saptamani cu un amestec de ingrasaminte sau ingrasamant din ceai. Se sterg frunzele de praf o data pe luna cu o carpa umeda. Se folosesc ghivece gaurite in partea de jos si farfurioare pentru scurgerea apei. Se pun cateva pietricele la fundul ghiveciului si se umple cu pamant de flori partea de sus a ghiveciului. Plantele nu trebuie udate in exces, pentru ca pamantul umed poate favoriza aparitia mucegaiului. Se goleste farfurioara daca se umple de apa.
Nu uita: pune muzica clasica plantelor tale si vorbeste cu ele cu multa dragoste. Este doveditfaptul ca astfel le vei ajuta sa creasca mai repede si mai sanatoase.
Surse:
http://ted.com
http://www.colostate.edu/Dept/CoopExt/4dmg/Plants/clean.htm
http://viataverdeviu.ro/nasa-top-10-plante-care-purifica-aerul-din-interior
https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study