Diverse

DIVERSE | Cum ne răcorim vara cu remedii naturale

In aceasta perioada, organismul nostru are nevoie de o hidratare suplimentara, in primul rand pentru a inlocui pierderile de apa cauzate de temperaturile crescute si in al doilea rand pentru a ne „racori”.

Consumati ceaiuri la temperatura camerei. Cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a realiza echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura.

Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, apa cu lamaie, ceaiurile (asiatice, medicinale) preparate in casa, sucurile naturale de fructe. Sa nu uitam ca alcoolul, cafeaua, bauturile dulci din comert, bauturile carbogazoase ne satisfac doar pe moment setea, in realitate, ele accentueaza deshidratarea.

Ceaiul, a doua cea mai consumata bautura din lume, este un remediu natural deosebit de benefic organismului. Poate nu este intamplator faptul ca japonezii si chinezii, mari consumatori de ceai, au printre cele mai mari sperante de viata din lume.

Ceaiurile derivate din infuzarea frunzelor de Camelia sinensis ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, bogate in minerale, vitamine, antioxidanti, previn imbatranirea prematura, ne apara de bolile cardiovasculare, bolile degenerative si chiar de bolile canceroase; stimuleaza imunitatea. In acelasi timp au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica. Vorbim despre ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, consumat ca atare sau asociat cu suc lamaie, miere, fructe, flori, condimente (scortisoara, nucsoara, ghimbir, vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin), migdale, anason, capsuni/zmeura, struguri, albastrele, boboci de trandafir. Aceste ceaiuri, la fel ca si cel de guarana, de mate, contin teina si trebuie consumate in prima parte a zilei.

Ceaiul rooiboos (sau rosu african) imbunatateste digestia, stimuleaza arderea grasimilor, regleaza nivelul glicemiei; contine o cantitate mare de antioxidanti, in schimb nu contine teina, deci se poate bea in orice moment al zilei, are efecte calmante, relaxante.

Alte ceaiuri care se pot consuma in zilele caniculare sunt cel de rozmarin, de iasomie, de cicoare, ele avand efect tonifiante si energizante, chiar daca nu contin teina.

Benefice in perioadele de vara sunt si ceaiurile din plante aromatice, menta, coriandru, rozmarin sau busuioc, care in plus au si actiune antiseptica si antiinflamatorie, utila in aceasta perioada de vara in care sunt frecvente diferite tulburari digestive de tip colita, enterocolita, diaree.

Ceaiurile de fructe (fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, coacaze, mure, catina, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate si de catre copii, de-a lungul intregii zile.

Pentru persoanele care transpira foarte mult sunt indicate ceaiurile antisudorifice din scoarta de salcie sau de stejar si ceaiul de frunze de nuc sau de salvie.

Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc (suc lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau carbogazoasa) sau suc rodie, de struguri, de pepene. Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o protectie contra radiatiilor UV.

Este bine ca aceste ceaiuri sa nu fie consumate foarte reci, de preferinta la temperatura camerei. Cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a realiza echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru, deci va elibera mai multa caldura.

Sursa: http://experti.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page