DIVERSE | Cum este sănătos să decongelezi carnea
Atunci când vine vorba de dezghețarea cărnii din congelator, există mai multe posibilități, deși nu toate sunt indicate. De altfel, cea mai indicată metodă de a dezgheța carnea este să o pui în frigider, însă acest proces poate dura câteva ore bune.
Însă, ce te faci atunci când ți-e foame și vrei să pregătești rapid prânzul sau cina? Iată câteva sfaturi oferite de experți!
Decongelarea cărnii în apă rece
În acest caz, se pune carnea congelată și împachetată într-o pungă închisă etanș într-un recipient cu apă rece. Se menține temperatura apei constantă și se schimbă la fiecare 30 de minute.
Avantaje: Această metodă de decongelare a cărnii este mai rapidă decât dezghețarea la frigider și mai indicată decât cea la cuptorul cu microunde (când carnea este parțial gătită). În plus, acest proces este rapid și durează cel mult o oră.
Dezavantaje: Această modalitate de dezghețare a cărnii necesită mai multă atenție decât decongelarea la cuptorul cu microunde sau în frigider, deoarece este nevoie să schimbi apa la fiecare 30 de minute. Un alt dezavantaj îl constituie rupere pungii, existând riscul de contaminare a cărnii cu bacterii.
Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde
Avantaje: În mod sigur, aceasta este cea mai rapidă metodă de dezghețare a cărnii și nu cere multă atenție.
Dezavantaje: Evident, procesul de dezghețare a cărnii la cuptorul cu microunde va găti parțial carnea, mai exact extremitățile, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Însă, asta înseamnă că trebuie să gătești carnea imediat, pentru a împiedica proliferarea bacteriilor în carne.
De asemenea, trebuie să acorzi atenție vasului în care stă carnea la dezghețat. În niciun caz, carnea nu va fi așezată pe ambalajul original din spumă, întrucât aceasta emite produse chimice dăunătoare în contact cu aerul fierbinte.
Verdictul? Dezghețarea cărnii la cuptorul cu microunde pare cea mai sigură și rapidă metodă, cu condiția să ții cont de anumite sfaturi:
– Scoate carnea din ambalajul realizat din plastic și spumă și pune-o la cuptor într-un vas termorezistent;
– Gătește carnea imediat după dezghețare;
– Decongelează carnea din timp punând-o în frigider – dezghețarea treptată a cărnii la frigider este cea mai sigură și recomandată metodă, aceasta rezistând până la 5 zile în frigider.
Sursa: www.clicksanatate.ro