DIVERSE | Cum alegi și consumi corect carnea de miel. Detalii de care trebuie să ții cont pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol
In Saptamana Mare, carnea de miel este la mare cautare, insa inainte de a cumpara, asigura-te ca nu vei pune sanatatea ta si a celor dragi in pericol.
In primul rand, daca vrei sa fii sigura de carnea pe care o cumperi, trebuie sa o achizitionezi doar din spatii avizate sanitar-veterinar.
Iata alte cateva detalii la care trebuie sa fii atenta:
1. Analizeaza atent aspectul carnii si al organelor
Carnea proaspata de miel nu are miros, este rozalie si foarte elastica la atingere, in niciun caz lipicioasa.
Daca vrei sa prepari drob si ai nevoie de organe de miel, cel mai indicat ar fi sa ii ceri vanzatorului sa ti le dea chiar din carcasa mielului. Astfel te vei asigura ca organele nu sunt de la alte animale. Organele de miel se altereaza mult mai usor decat carnea, asadar, daca acestea au un miros, oricat de usor, cu siguranta nu sunt proaspete.
2. Cate kilograme este indicat sa aiba un miel
Medicii nutritionisti ne sfatuiesc sa alegem miei cu o greutate de minimum 13-14 kg, deoarece carnea unui miel mai mic, de 5-6 kg, de exemplu, are foarte mult colagen, deci este indigesta.
3. Cum deosebesti carnea de miel de cea de caine
Cu siguranta ai auzit de celebrele pacaleli cu carne de caine in loc de carne de miel. Daca vrei sa eviti astfel de situatii, cel mai simplu este sa cumperi un miel intreg, cu cap si copite.
Daca vrei sa cumperi doar o pulpa de miel ar trebui sa stii ca, spre deosebire de carnea de miel, carnea de caine are o nuanta de rosu inchis, are un miros specific, neplacut, fibra musculara mai fina si consistenta moale. De asemenea, grasimea acesteia este alb-cenusie, uleioasa. Totodata, cainele are oase mai lungi si doar trei vertebre sacrale, in timp ce oaia are cinci.
4. Verifica stampila
Carnea proaspata de miel trebuie sa fie marcata obligatoriu cu stampila. Aceasta atesta faptul ca mielul a fost sanatos.
Stampila poate fi ovala sau rotunda si trebuie sa contina urmatoarele date: numele tarii de provenienta, scris cu majuscule, sau codul ISO al tarii (RO), codul judetului, numarul de autorizare a unitatii, numarul de identificare a medicului veterinar care a efectuat inspectia si inscrisul cu majuscule: CONTROLAT SANITAR-VETERINAR sau CE.
Cum este sanatos sa prepari carnea de miel
Carnea de miel contine foarte multe lipide, de aceea nu este recomandata persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, cu pancreatita sau colici biliare. Deoarece are un continut crescut de proteine, carnea de miel poate produce si alergii.
Ciorba de miel
In cazul ciorbelor, carnea de miel trebuie adaugata doar in momentul in care apa atinge punctul de fierbere, pentru ca astfel ea isi va pastra mai bine aroma si proprietatile nutritive. De asemenea, medicii recomanda inabusirea sau prepararea pe gratar a carnii de miel si evitarea pe cat posibil a prajelilor.
Pulpa de miel la cuptor cu rosii si busuioc
Pentru ca prezinta un continut mare de colesterol, carnea de miel trebuie consumata cu cat mai multe legume, pentru a usura digestia.
Sursa: www.ele.ro