Diverse

DIVERSE | Cum afectează fumatul sănătatea inimii

Pentru a-ți menține sănătatea inimii pe termen lung dar și pentru a preveni diferite afecțiuni cardiace, renunțarea la fumat este un favor dedicat ție și sănătății inimii. Iată, așadar, ce se întâmplă cu organismul tău în momentul în care renunți la țigări!

Efectele benefice ale renunțării la fumat apar imediat

După doar câteva ore de la stingerea ultimei țigări, ritmul cardiac și tensiunea arterială se reglează, revenind la un nivel normal. În plus, medicii spun că renunțatul la fumat scade cu 50% riscul de infarct.

În cazul femeilor, renunțatul la fumat are rezultate spectaculoase

Și asta deoarece femeile, în general, sunt de statură mai mică decât bărbații, iar efectele nocive ale fumatului sunt mai periculoase pentru inimă, în cazul lor.

În plus, fumătoarele sub 60 de ani sunt mult mai predispuse la creșterea colesterolului, avertizează medicii specialiști. Totodată, fumătoarele sub 45 de ani se confruntă cu un risc de șapte ori mai mare de a face infarct spre deosebire de bărbații fumători de aceeași vârstă.

Inima nu mai este expusă compușilor chimici

Practic, în momentul renunțării la fumat, inima nu mai este expusă substanțelor chimice din compoziția țigării precum arsenic, benzen, formadelhină, iar acestea sunt doar câteva dintre ele. Aceste produse toxice afectează vasele de sânge din întreg corpul, diminuează fluxul de sânge către inimă și deteriorează mușchiul acesteia.

Protejează inima copiilor

Nici copiii ai căror părinți fumează nu sunt feriți de pericolele fumatului. Dimpotrivă, expunerea micuților la fumul de țigară îi predispune la dezvoltarea ulterioră a aterosclerozei în comparație cu copiii nefumătorilor, arată un studiu din 2015 al American Heart Association journal Circulation.

Scade riscul unei spitalizări nedorite

Dacă ești fumător, riscul de a fi spitalizat pentru insuficiență cardiacă congestivă, complicații diabetice, boli pulmonare obstructive cronice sau angină este de aproape două ori mai ridicat decât în cazul unui nefumător, arată un studiu recent, în care au fost implicați  267.000 de femei și bărbați peste 45 de ani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page