DIVERSE | Cuişoarele calmează durerile de stomac
Boboci ai unui arbore tropical, cuişoarele calmează durerile de stomac şi pe cele dentare şi combat infecţiile şi inflamaţiile provocate de bacterii şi fungi.
Folosite în bucătărie pe post de condiment, mai ales în felurile de mâncare indiene şi în aromatizarea vinului fiert, cuişoarele au şi beneficii pentru sănătate. În tradiţia populară, cuişoarele şi scorţişoara se fierbeau în vin şi se foloseau contra răcelii sau se adăugau într-o sticlă împreună cu alcool şi ulei şi se beau câte 3 pahare mici zilnic, în caz de leucoree.
Cuişoarele conţin antioxidanţi şi compuşi cu proprităţi anti-mutagene
Având în compoziţie tanin, ulei eteric, eugenol şi săruri minerale, cuişoarele se folosesc în prezent la prepararea unor medicamente cu rol anestezic. Eugenolul şi vitamina C din cuişoare acţionează ca antioxidanţi puternici, care luptă împotriva radicalilor liberi. Proprietăţile antimicrobiene le fac un aliat în îndepărtarea bacteriilor, uleiul esenţial de cuişoare arătându-şi eficienţa în combaterea a trei bacterii, printre care şi E. Coli, care cauzează crampe şi diaree.
Cuişoarele sunt utile pentru tratarea disfuncţiilor stomacale şi biliare, pentru balonări, gastrită, greaţă, colite, infecţiile urechii, nasului şi gâtului şi pentru combaterea respiraţiei neplăcute. Un studiu recent a arătat că extractul de cuişoare imită insulina în anumite privinţe şi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, într-un alt studiu s-a obsevat că anumiţi compuşi biochimici din cuişoare, precum fenilpropanoizii, au proprietăţi anti-mutagene.
Cuişoarele calmează durerile de stomac şi pe cele de dinţi
Durerile de dinţi apărute brusc pot fi calmate până când ajungem la stomatolog cu ajutorul cuişoarelor folosite ca atare. Se sfărâmă în gură 1-2 cuişoare şi se ţin pe dintele dureros. De asemenea, mestecarea cuişoarelor poate lupta împotriva unor afecţiuni precum gingivita şi parodontoza.
Pentru combaterea durerilor de stomac, 1-2 cuişoare se strivesc între dinţi şi se înghit. De asemenea, se poate face un ceai cu efect anestezic. Se fierb într-un ibric 3 cuişoare în 250 ml de apă, 5 minute din momentul în care apa dă în clocot. Apoi, cuişoarele se pot strecura şi arunca sau se pot bea cu tot cu lichidul. În caz de tromboflebite sau tromboze, se pisează 1-2 cuişoare şi se adaugă într-o cană cu apă clocotită. Se acoperă 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul de cuişoare se pune într-un vas împreună cu 2 căni de ceai verde pentru a se amesteca. Din lichidul obţinut se bea câte 1 cană de trei ori pe zi.
Împotriva acneei, se amestecă 5 picături de ulei esenţial de cuişoare într-o lingură de ulei de cocos. Se ia puţin ulei pe un disc demachiant şi se aplică pe locurile afectate de coşuri. După ce uleiul se usucă, se spală cu apă calduţă.
Atenţie! E bine ca femeile însărcinate şi care alăptează să discute cu medicul înainte de a încerca remedii pe bază de cuişoare.
Sursa: clicksanatate.ro