Diverse

DIVERSE | Costurile medierii, cu 60% mai mici decât cele de judecată

Chiar dacă Uniunea Europeană promovează în mod activ și încurajează metode de soluționare alternativă a litigiilor – medierea – fiind aplicată prin Directiva 2008/52/CE în toate statele membre, doar 57% dintre români au auzit de această modalitate alternativă de rezolvare a disputelor, se arată într-un sondaj de opinie realizat anul acesta de IRES.

Același raport arată că românii confundă profesia de mediator cu cea de avocat, procuror, judecător sau chiar polițist. Aceștia ar apela la mediator în caz de divorț, partaj, conflicte de familie, conflicte de muncă și conflicte comerciale, și majoritatea ar plăti pentru aceste servicii până în 700 lei.
La peste 5 ani de la adoptarea Directivei, în ciuda multiplelor beneficii pe care le oferă medierea în cauzele civile și comerciale, aceasta este în mai puțin de 1% din cazuri în UE, se arată într-un studiu de impact al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, dat publicității la începutul anului. Totodată, raportul realizat între costurile unui proces în instanță și costurile medierii, studiul relevă că acestea din urma sunt cu 60% mai mici.

Medierea este slab promovată în România, dar avantajele sunt multiple

Specialiștii au și o explicație cu privire la faptul că doar un procent foarte mic apelează la mediator înainte să ajungă în instanță: lipsa de informare asupra avantajelor medierii și a afectelor ce se nasc în urma acordului de mediere. “Din experiență pot spune că atunci când parțile ajung la sedința de informare și le sunt explicate avantajele și beneficiile procedurii de mediere, acestea din urma aleg medierea ca metoda alternativa pentru solutionarea conflictului. Putem privi cu optimism impactul viitor al medierii în condițiile în care aceasta s-ar promova mai mult în randul populatiei și în interiorul companiilor. Totodată, autoritațile ar trebui să încurajeze această metodă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, deoarece asigură o solutionare extrajudiciară și rapidă a litigiilor”, consideră mediatorul Anca Voican.

Mediatorul nu judecă sau dă sentințe, ci rezolvă conflicte

Medierea, față de celelalte metode de rezolvare a conflictelor, are ca scop soluționarea conflictelor prin existența unui terț imparțial și neutru care doar va facilita negocierile între părți și în nici un caz nu va judeca sau va da sentințe. “Când ajungi în instanță, nu ai nicio garanție că vei avea câștig de cauză sau că vei ajunge la rezoluția asteptată. Menținerea relațiilor este un alt avantaj pe care părțile îl au. Pe parcursul medierii, odată cu stingerea conflictului, relațiile se îmbunătățesc și, de cele mai multe ori, revin la stare inițială de dinaintea conflictului. De asemenea, costurile pentru mediere sunt mult mai mici, comparativ cu instanța de judecata. Dacă părțile sunt deschise către rezolvarea conflictului și complexitatea lui permite, procedura de mediere se poate finaliza după o singura ședinta. Imaginea pozitivă, confidențialitatea sunt alte avantaje ale medierii în comparație cu procesul de judecată”, declară mediatorul Anca Voican.

Medierea nu trebuie să devină obligatorie, ea trebuie înțeleasă ca o metodă alternativă
Specialistul consideră că medierea nu trebuie să fie obligatorie nici pentru persoane juridice, dar nici pentru persoane fizice. Ea trebuie înțeleasă ca o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor. “Cu o informare corectă și activă în cadrul companiilor private, vă spun din experiență, că medierea este acceptată de către conducerea companiilor în proporție de 95%, iar în proporție de 80% conflictele sunt rezolvate cu ajutorul procedurii de mediere. Știm cu toții cât de greu se construiește în ziua de astăzi o relație de business și de aceea, consider că medierea ajută la menținerea acestor relații pe termen lung”, afirmă mediatorul Anca Voican.

Totodată, specialistul consideră că medierea in business funcționează pentru că își propune construirea unui canal de comunicare, este o procedură privată, iar negocierile sunt asistate și facilitate de către o persoana autorizată și foarte bine pregatită care ajută părțile implicate să gasească soluții durabile de tip win-win. “În business, Cash-Flow-ul companiilor este influențat pozitiv de termenele de plată stabilite prin acordul de mediere și încasarea relativ rapidă a debitelor, totodată, mentionez timpul redus al soluționării disputelor. Știm că în instanță termenele ajung și la 1-2 ani”, conchide mediatorul Anca Voican.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page