DIVERSE | Cojile de ceapă, medicamentul care vindecă zeci de boli
Este leguma cea mai populară în bucătăria românească. Dar ştim oare ce virtuţi terapeutice ascunde ceapa? Antibiotic natural, remediu în bolile renale, factor de longevitate.
Totodată, nici cojile de ceapă nu sunt de neglijat. În popor, acestea erau folosite ca vopsea naturală pentru colorat lâna. Acestea se fierbeau cu oţet, iar în soluţia obţinută se înmuiau ţesăturile pentru a le conferi o culoare roşcată sau maronie. Ceaiul din coji de ceapă a fost utilizat şi pentru colorarea părului.
Întrebuinţarea lor nu se opreşte însă aici. Infuzia din coji de ceapă are multiple virtuţi terapeutice, având printre altele proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice.
Iată, așadar, ce poți trata cu coji de ceapă!
Afecțiuni cardiace
Cojile de ceapă conţin substanţe ce întăresc imunitatea, tonifică activitatea inimii, activează producerea secreţiei biliare. Cei ce suferă de hipertensiune arterială îşi pot îmbunătăţi vizibil starea organismului dacă consumă regulat ceai din coji de ceapă.
Tuse seacă
Când răceala este asociată cu o tuse seacă, decoctul ne poate ajuta prin efectul expectorant, iar unele dereglări ale tractului gastro-intestinal sau renal se diminuează datorită efectelor diuretic şi purgativ. Precum şi ceapa pe care o înveleşte, coaja are un efect antiseptic.
Crampe musculare şi dureri de cap
Zilnic se bea un ceai preparat dintr-o linguriţă de coji de ceapă, care se infuzează timp de 10 minute, în 200 ml de apă fierbinte. Jumătate de pahar se bea la ora 18, restul la ora 21. Tratamentul poate fi de lungă durată, uneori efectul apare la 3 luni după consumul zilnic, iar cura nu se întrerupe.
Ciclu menstrual dereglat
Pentru reglarea lui, se bea un ceai dintr-o lingură de coji, ce se infuzează în 300 ml de apă. Ceaiul se bea în 3 tranşe, în timpul zilei, în cure lunare de 7 zile, începând din a 10-a zi după terminarea menstruaţiei. (Preparatele din coji de ceapă şi usturoi nu se păstrează mai mult de 24 de ore, trebuie să le preparaţi zilnic.)
Afecțiuni respiratorii
Se foloseşte în afecţiunile respiratorii şi se consumă cât de fierbinte se poate suportă. Iată reţeta de preparare: se fierb la foc mic două cepe cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, într-o cană de apă, după care se lasă să se răcească vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoară şi se administrează cât de cald posibil, cu miere.
Infecţii fungice ale unghiei
Se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare.
Sursa: www.clicksanatate.ro