DIVERSE | Coaja de portocală: trucuri de frumuseţe şi sănătate
Obişnuim să ,,profităm” de gustul şi aroma inconfundabilă a portocalei, după care aruncăm coaja fructului. Ştiai că ea aduce beneficii sănătăţii, dar este şi un bun aliat când vine vorba de ritualul tău de frumuseţe?
Uleiul esenţial de portocale, un bun calmat
Recunoscut pentru efectul său calmant, uleiul esenţial obţinut din coaja de portocale ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, ,,alungă” insomnia şi calmează stările de nervi. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi poţi pune câteva picături de ulei de portcale în apa de baie, fie îl amesteci cu loţiunea de corp şi îl foloseşti pentru masaj.
Coaja de portocale, aliment ,,anticolesterol”
Rezultatele studiilor realizate în ultimii ani au arătat că fructul, respectiv coaja de portocale ajută la reducerea nivelului de colesterol şi a trigliceridelor. Coaja conţine un flavonoid cunoscut sub numele de hesperidină care ajută la prevenirea apariţiei osteoporozei, dar şi a cancerului de colon. Nu uita să adaugi pe lista de cumpărături portocalele!
Ceai de portocale ,,alungă” senzaţia de greaţă
Cu un aromă plăcută, ceaiul din cojile de portocale este şi un remediu excelent în caz de bronşită. El ajută la ameliorarea tusei, a febrei, dar şi a stării de moleşeală cauzată de boală. Îl prepari din 2-3 coji de portocale uscate la o cană de apă fierbinte (200-250 ml). Lasă cana acoperită pentru 10-15 minute, după care filtrează şi bea câte 2-3 căni pe zi până la ameliorarea simptomelor. Pentru un gust aparte îl poţi îndulci cu miere de albine. Ceaiul este un ,,medicament natural” şi pentru răceală, dureri în zona pieptului, problemele digestive, senzaţia de balonare sau de greaţă.
O ,,altfel” de mască pentru tenul gras
Un ajutor de încredere când vine vorba de ritualul de frumuseţe este şi coaja de portocale. Datorită uleiurilor pe care le conţine, coaja ajută la tonifierea tenului, reducerea inflamaţiilor şi îndepărtarea impurităţilor. Spală şi curăţă o portocală, după care aplică pe faţă cojile. Lasă să acţioneze 10 minute, după care clăteşte bine faţa cu apă călduţă. Substanţele din coaja de portocale ajută la echilibrarea uleiurilor din piele, lăsând tenul neted şi strălucitor.
Foloseşte cojile uscate pentru exfoliere
Pentru o exfoliere cât mai parfumată a tenului te poţi folosi de cojile de portocale. Păstrează şi usucă-le pe o hârtie curată, apoi le mărunţeşti. Sub formă de scrub, bucăţile mici de coajă de portocale ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii şi a punctelor negre (în special din zona T).
Sursa: clicksanatate.ro