Diverse

DIVERSE | Coada-şoricelului, planta femeilor

Cu numeroase proprietăți benefice în tratamentul multor boli la care sunt predispuse femeile, coada-șoricelului și-a câștigat o bună reputație în rândul plantelor medicinale. Este de ajutor pentru sănătatea aparatului genital: diminuează secrețiile, dezinfectează, oprește hemoragiile, cicatrizează și lista poate continua.

Vechile cărți de fitoterapie descriu această plantă ca „leacul tuturor relelor“. Calitățile sale binefăcătoare pot alunga din corp microorganisme care cauzează boli prelungite.

Preparatele din coada-șoricelului pot regla menstrele abundente, pentru că planta este un bun antihemoragic. Această proprietate este benefică și în caz de ulcer gastric și hemoroizi. Se utilizează în scop terapeutic doar florile, care recoltează din vară până în toamnă, când este soare, deoarece cantitatea de uleiuri volatile este mai mare și, deci, au efect mai pronunțat.

Cum se fac preparatele din plantă

1.    Infuzia din coada-șoricelului se face din o linguriță cu vârf de plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă. Se opărește planta în apă, apoi se lasă deoparte aproximativ 5 minute.

2.    Tinctura. Se pun multe flori de coada-șoricelului într-o sticlă, până la gât, fără a le presa, și peste ele se toarnă un rachiu de fructe, de 38-40 °C. Se lasă la macerat 2 săptămâni în căldură, la soare ori în bucătărie.

3.    Pentru uz extern, se poate face în casă alifie de coada-şoricelului, pentru care sunt necesare 90 g de unt (fără sare) sau untură, 15 g flori proaspete de coada-șoricelului și 15 g de frunze de zmeură tăiate fin.

Se încălzește grăsimea și apoi, la foc mic, se adaugă florile și frunzele amestecând. Se dă tigaia deoparte să se răcească. A doua zi, se încălzește amestecul din nou, se strecoară printr-un tifon și se depozitează în borcănele mici, care se țin la frigider.

4.    Băile de șezut se fac din 50-100 g de coada-șoricelului (se poate pune întreaga plantă, nu doar florile), care se lasă peste noapte în 1 l de apă rece. A doua zi, se fierbe planta, ca să se elibereze substanțele, și se diluează cu apă călduță, cât să fie suportabilă pentru baie.

Protejează aparatul genital

Preotul Kneipp, unul dintre cei care au pus bazele medicinei naturiste, a spus la un moment dat, în scrierile sale, că: „De multe nenorociri ar fi curăţate femeile, dacă ar recurge din când în când la coada-şoricelului!“.

Indiferent că este vorba despre ciclu neregulat și dureros ori simptomele menopauzei, preparatele din această plantă diminuează stările neplăcute și îmbunătățesc starea de sănătate a aparatului genital. Trebuie doar să bea, din când în când, un ceai de coada-șoricelului.

Inflamațiile ovarelor pot fi tratate tot cu băi de șezut cu această plantă. Coada-șoricelului calmează durerile, curăță și tratează leucoreea și scurgerile albe. Pe lângă băi, se consumă și câte 2 ceşti de infuzie pe zi.

Mai eficient în combinație cu alte plante

Dacă este combinată cu crețișoară și traista-ciobaului, coada-șoricelului are un efect mai pronunțat. Toate cele 3 plante sunt antihemoragice și au proprietăți antibiotice, tratând infecțiile genitale. Se mai pot adăuga și gălbenele, pentru un plus de efect. Infuzia din coada-șoricelului ajută și când apar probleme digestive.

De pildă, în ulcerul duodenal, cicatrizează şi reduce hemoragia la nivelul tubului digestiv. La nivel hepatic, infuzia combinată cu alte ceaiuri, cum sunt armuraiul, păpădia, anghinarea și menta, aduce beneficii, pentu că este un bun tonic amar. În plus, ceaiul din 2 linguri de flori la 500 ml de apă fierbinte stimulează funcţia biliară, mărind cantitatea de bilă produsă. Se consumă zilnic 2 cești cu acest ceai.

Atenție! Nu se administrează gravidelor

Uleiurile volatile din plantă sunt foarte puternice și pot produce stare de vomă și chiar vărsături gravidelor și copiilor, de aceea, aceste persoane trebuie să evite administrarea remediilor pebază de coada-șoricelului.

Nici în perioada alăptării nu se recomandă această plantă. Este bine de știut că depăşirea dozei recomandată de medic poate avea efecte alergene şi toxice și poate produce ameţeli şi dureri de cap. De asemenea, planta este fotosensibilizantă, adică atunci când luăm preparate cu coada-șoricelului, nu trebuie să ne expunem la soare, pentru că pot să apară diferite erupţii la nivelul pielii.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, competență apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, București

Pentru a fi folosit intern, ceaiul se prepară din o linguriță de plantă mărunțită la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 3-5 minute, apoi se strecoară. Puteți consuma 2 cești de ceai pe parcursul unei zile.

Coada-șoricelului poate fi administrată și sub formă de tincturi, intern (20-30 de picături diluate în 100 ml de apă) sau extern (cataplasme cu tinctură diluată în apă).

Extern, coada-șoricelului are efect calmant, antiinflamator și dezinfectant și se mai utilizează sub formă de băi, spălături, comprese sau masaje, în caz de afecțiuni ginecologice, precum leucoree, micoze sau infecții vaginale.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page