DIVERSE | CNN: Din secretele Transilvaniei. Cum a ajuns Vlad Tepes cel mai faimos vampir din istorie
Transilvania a devenit cunoscuta in urma filmului Dracula din 1992, bazat pe romanul lui Bram Stoker, care a dezvaluit misterele legendarului personaj, scriu jurnalistii mexicani de la CNN.
Imortalizata in romanul lui Stoker, regiunea centrala a Romaniei a devenit faimoasa in intreaga lume pentru misterul si spaima din care a luat nastere cel mai celebru vampir din istorie, se arata intr-un reportaj realizat de CNN.
Inconjurata de Muntii Carpati, Transilvania este locul in care vampirii sunt eroi si unde totul este foarte diferit fata de orice lucru la care s-ar astepta cei care viziteaza zona. In aer pluteste o atmosfera sumbra si mortuara, dar este un loc extrem de interesant in care, surprinzator, te poti simti excelent, considera ziaristii CNN.
Transilvania este cunoscuta si datorita faptului ca aici se afla cetatea Sighisoara, principala sursa de inspiratie pentru romanul scriitorului irlandez. Orasul este inconjurat de 14 turnuri care formeaza o fortareata construita in 1260, fiind considerata unul dintre cele mai bine conservate situri medievale din intreaga lume.
Cetatea adaposteste sute de case rustice multicolore, facute din piatra, aceasta fiind orasul natal al celebrului vampir. Astfel, primul loc in care se opreste majoritatea vizitatorilor straini este o frumoasa cladire galbena, marcata cu o placuta metalica ce arata ca acolo s-a nascut, in noiembrie 1431, Vlad Dracul, printul insetat de sange care a devenit legendarul Conte Dracula.
Fosta casa a vampirului este, in prezent, un muzeu in care pot fi admirate arme si lucruri personale ale familiei acestuia. Cladirea adaposteste si un restaurant cu specific traditional.
Dar nu acesta este misteriosul castel descris de Stoker in romanul sau, ci Castelul Bran. Impresionanta constructie se afla in judetul Brasov, la 89 de kilometri de Sighisoara, si a fost folosita de Stoker pentru a descrie casa eroului principal. Castelul a fost ridicat in 1377 si, potrivit localnicilor, Vlad Dracula nu a venit niciodata aici.
“Nu este vorba de nicio intentie rea: Stoker nu a mers niciodata in Romania, Castelul Bran a fost folosit numai ca un punct de referinta, probabil pentru ca se afla in apropiere de Brasov, unde Dracula a comis numeroasele atrocitati. Apoi, mai multe filme au preluat acelasi scenariu, intarind aceasta idee“, a declarat scriitoarea Monica Isabel Perez.
Totusi, biografia lui Vlad Dracul, cunoscut si sub numele de Vlad Tepes sau Vlad al III-lea, nu este foarte departe de povestea despre personajul fictiv. Anii sai de glorie, pe vremea cand a fost print al Transilvaniei, iar apoi rege al Valahiei, au fost caracterizati de lupte cu ungarii si turcii, care incercau sa cucereasca teriroriile romanesti.
Setea lui de nestapanit pentru a face dreptate l-a determinat sa comita mai multe masacre decat a vazut vreodata un camp de lupta romanesc. Istoricii au estimat ca intre 40.000 si 100.000 de oameni au fost ucisi din 1456 pana in 1462, multi dintre ei fiind infipti in teapa.
Aceasta era pedeapsa preferata a lui Vlad Dracul. El nu se multumea sa ii priveasca pe acestia in chinurile mortii, asa ca obisnuia uneori sa le bea sangele proaspat. Cu toate acestea, Dracula este considerat un erou national, drept urmare romanul scriitorul irlandez a fost interzis in Romania pana in 1992, conchid jurnalistii CNN.