Diverse

DIVERSE | Cine poate solicita ajutorul de încălzire şi de ce documente are nevoie

Statul acordă ajutoare de încălzire familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse. In acest sezon, însă regulile în domeniu au fost modificate substanţial de autorităţi. Iată care sunt criteriile de eligibilitate, ce documente trebuie prezentate la oficiile serviciilor de asistenţă socială, precum şi calendarul complet al procesului prin care se stabilesc beneficiarii.

Statul acordă ajutoare de încălzire familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse. In acest sezon, însă regulile în domeniu au fost modificate substanţial de autorităţi. Iată care sunt criteriile de eligibilitate, ce documente trebuie prezentate la oficiile serviciilor de asistenţă socială, precum şi calendarul complet al procesului prin care se stabilesc beneficiarii, scrie avocatnet.ro.

Unele categorii de persoane pot beneficia, in perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de subventii de la stat pentru acoperirea integrala sau a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei, daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii.

Concret, de ajutorul pentru incalzirea locuintei vor beneficia familiile ori persoanele singure cu venituri reduse, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi, cu domiciliul sau resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane. 

Cine beneficiază de ajutor?

Potrivit prevederilor, ajutorul se va acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice.

De asemenea, solicitantii nu trebuie sa detina anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, asa cum sunt prezentate in lista de excluderi.

In plus, conform reglementarilor, solicitantii trebuie sa foloseasca una dintre urmatoarele modalitati de incalzire:

  • Energie termica in sistem centralizat
  • Gaze naturale
  • Energie electrica
  • Lemne, carbuni si combustibili petrolieri

Ajutoarele se acorda si in functie de veniturile solicitantilor, care nu trebuie sa depaseasca anumite sume prevazute de lege.

Astfel, ajutorul lunar pentru energie termica se va acorda doar in stiuatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR in cazul persoanei singure. Avand in vedere ca, in momentul de fata, valoarea ISR este de 500 lei, venitul net trebuie sa fie de maxim 786 lei in cazul familiilor si de maxim 1082 lei in cazul persoanei singure.

In cazul in care consumatorii utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie sa fie cuprins intre 0 si 615 lei. Aceeasi conditie se aplica si consumatorilor care folosesc energie electrica.

Important! Ajutorul se acorda doar pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta.

Nu vor beneficia de ajutoare cei care beneficiaza deja de tarif social in conditiile prevazute de Ordinul ANRE nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici.

De ce documente ai nevoie pentru a solicita ajutorul?

Potrivit normelor publicate recent, ajutoarele pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute.

Vezi aici cum arata formularele aferente sezonului 2013-2014, in forma lansata in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.

Sursa: REALITATEA.NET

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page