DIVERSE | Cinci scenarii de coșmar pentru viitorul Pământului
Cât de departe se poate aventura mintea omenească în viitor, atunci când e vorba despre imaginarea unei planete suprapopulate, sfârtecată de războaie, poluată și exploatată fără milă sub orice formă?
Ei bine, da: este vorba despre frumoasa noastra Terra, care ar putea traversa o perioada nu tocmai fericita chiar de pe acum, daca e sa socotim dupa ranile dureroase pe care chiar omul i le provoaca.
Oamenii de stiinta nu ezita sa lanseze semnale de alarma in ceea ce priveste viitorul nesigur al omenirii in aceste conditii, iar publicatia Popular Science, a dedicat chiar un amplu material, unor scenarii de cosmar pentru planeta noastra.
Este vorba despre cinci ipoteze dramatice, care ar putea conduce la dezastrul total, soldat cu disparitia speciei umane din peisajul universal.
1.Pericolul nuclear
Probabilitatea declansarii unui conflict nuclear la scara mondiala este mai mare decat ne imaginam, dar in opinia specialistilor, nu razboiul in sine ar putea distruge rasa umana, ci consecintele sale la nivel planetar.
Chiar daca o parte din populatia globului ar supravietui exploziilor, iarna nucleara care se instaleaza dupa un astfel de fenomen, ar distruge tot ceea ce a mai ramas in viata.
2.Epidemia in masa
Desi exista o teorie potrivit careia nici o epidemie „clasica” nu ar putea sterge de pe suprafata Pamantului intreaga populatie, pentru ca multe persoane ar fi imune, iar urmasii lor, rezistenti la boala, un scenariu de cosmar a fost imaginat chiar si in acest caz.
Este vorba despre „pandemia artificiala” – un soi de epidemie aparte, generata de virusi letali, creati in laborator tocmai pentru a fi utilizati pe post de arme biologice.
3.Robotii scapati de sub control
Poate parea un scenariu hollywoodian, dar expertii ne asigura ca inteligenta artificiala, odata scapata de sub controlul omului, ar putea deveni un veritabil inamic al intregii noastre specii.
In cazul in care masinariile inteligente ar socoti ca oamenii sunt niste entitati inutile la nivel planetar, nimic nu le-ar mai putea opri sa elimine aceste fiinte incomode, care murdaresc, consuma si exploateaza planeta dupa bunul lor plac.
4.Pericolul nanotehnologic
Aplicata in scopuri bine intentionate, ca solutie medicala in tratarea cancerului, de pilda, administrarea de medicamente sau cultivarea de noi tesuturi, nanotehnologia pare sa imprumute un chip prietenos, dar exista si un revers al medaliei.
Acesti robotei minusculi, supranumiti si „intrusii binevoitori” sau „ingerii microscopici ai viitorului”, ar putea fi utilizati si in scopuri mai putin salutare, cum ar fi productia de arme de mici dimensiuni, care pot controla masele, precise si dotate cu capacitatea de a identifica un adversar anume in orice moment.
5.Factorul X
Ei bine, iata-ne ajunsi si la scenariul cel mai fantezist cu putinta, care nici macar nu poate fi descris intr-un mod prea clar: cel al asa-numitului „Factor X”, sau „Marea Necunoscuta”.
Ideea ca de fapt omul nu controleaza nimic si ca soarta speciei din care face parte ar putea fi decisa de un factor necunoscut, nu este noua.
In realitate, ea framanta tot mai mult mintile oamenilor de stiinta in ultima perioada, aducand frecvent in discutie, ipoteza „Marelui Filtru” – un controversat concept, potrivit caruia, marile civilizatii dispar atunci cand ating un anumit nivel de dezvoltare.
Omul este cea mai abila fiinta la capitolul solutii, cand este vorba de adaptare, de supravietuire, de schimbare in general, dar daca aceste calitati ale sale pot sa-i salveze viata in cazul unor catastrofe naturale, nu-i mai sunt de nici un folos in cazul variantelor artificiale, pe care el insusi le-a creat.
Poate ca n-ar fi rau asadar, sa se opreasca putin din aceasta cursa nebuneasca a inventiilor sale cu potential necunoscut si sa dea mai multa importanta vietii sub toate formele ei si viitorului aceste bune planete care ne gazduieste.
Sursa: yupi.md