DIVERSE | Cele mai sănătoase vase de gătit. 5 lucruri pe care trebuie să le știi
Prepararea alimentelor este foarte importantă pentru sănătatea noastră. De aceea, este bine ca fiecare gospodină să știe care sunt cele mai sănătoase vase de gătit. Pentru cine nu știe în ce vase să gătească, iată cum să gătești cât mai sănătos în cele mai bune vase din bucătărie. Alege sănătos pentru tine și familia ta.
Prepararea alimentelor este foarte importantă pentru sănătatea noastră. De aceea, este bine ca fiecare gospodină să știe care sunt cele mai sănătoase vase de gătit. Pentru cine nu știe în ce vase să gătească, iată cum să gătești cât mai sănătos în cele mai bune vase din bucătărie. Alege sănătos pentru tine și familia ta.
Despre aluminiu se știe că este un material cam prost, ce nu se folosește la gătit. Acesta are efecte dăunătoare asupra organismului uman, de la tulburări ale sistemului hormonal la apariția bolii Alzheimer. De altfel, aluminiul este pe lista celor mai periculoase substanțe toxice, listă făcută de Departamentul de Sănătate SUA.
Pentru cine are vase de aluminiu în bucătărie, cel mai bine ar fi să nu gătească în ele, ci doar să păstreze anumite alimente în ele. Vasele de aluminiu se spală cel mai bine cu apă și puțin amoniac amestecat. Dacă sunt pătate, acestea se freacă cu suc de lămâie și se fierb din când în când în apă amestecată cu oțet.
Cele mai sănătoase vase de gătit – teflonul, asociat cu apariția unor tipuri de cancer
Probabil că cele mai multe familii au în casă unul sau mai multe vase de teflon. Ei bine, se pare că teflonul nu este cel mai sănătos material pentru vasele de gătit, mai ales atunci când este îndepărtat de pe vase. Aceasta deoarece cele mai multe vase sunt din aluminiu, acoperite cu un strat de teflon. Unele studii au arătat că teflonul este asociat cu apariția unor tipuri de cancer, din cauza prezenței în compoziția sa a acidului perfluorooctanoic sau PFOA, a cadmiului și plumbului. De altfel, Protecția Mediului SUA a cerut înlocuirea PFOA cu alte materiale mai puțin dăunătoare.
Cuprul nu este nici el o alegere bună atunci când alegem cele mai sănătoase vase de gătit. Acesta poate ieși din vasul de gătit la temperaturi mari și există riscul intoxicației. Ingredientele acide oxidează și schimbă gustul și proprietățile mâncării. Așadar, evitați vasele de gătit din cupru.
Cele mai sănătoase vase de gătit – vasele de lut și sticlă, printre cele mai bune vase din bucătărie
Nu degeaba există și azi vase de lut rămase de la strămoșii noștri, acestea sunt printre cele mai sănătoase vase de gătit. Se știe că vasele de lut nearse, dacă sunt unse cu lapte proaspăt, devin impermeabile. Vasele de lut rezistă la temperaturi foarte mari, se încălzesc ușor, nu elimină nicio substanță toxică pentru organism și nici nu sunt periculoase pentru alimente. Vasele de sticlă sunt la fel de bune pentru gătit, pentru cuptor cele din yena sunt foarte rezistente și nu se sparg.
Vasele de sticlă se pot curăță eficient cu partea albă de la coaja de portocală. Obiectele de bucătărie din sticlă se curăță eficient dacă se lasă la înmuiat în ele câteva bucăți mărunte de cartofi amestecate cu apă. Se lasă așa câteva minute și se clătește cu apă multă. Zgârieturile de pe vasele de sticlă dispar dacă se freacă bine cu pastă de dinți.
Cele mai sănătoase vase de gătit – inoxul, material sigur pentru gătit, dar foarte pretențios de îngrijit
Vasele din inox sunt o alegere la fel de bună, însă mai degrabă pentru fiert, decât pentru copt. Nu eliberează substanțe toxice și este un material sigur pentru alimente. Aveți grijă ca vasele din inox să nu aibă mânere din aluminiu, de obicei sunt confecționate din acest material. Vasele de inox nu se freacă cu buretele de sârmă, deoarece se zgârie și capătă un aspect neplăcut. Acestea se freacă bine cu o pastă din bicarbonat de sodiu și oțet de mere, apoi se clătește din abundență cu apă călduță. Nu uitați să le ștergeți cu un prosop, altfel vor rămâne pătate.
Cele mai sănătoase vase de gătit – ceramica, material excelent pentru tigăi
Vasele din ceramică sunt și ele o alegere bună, însă atunci când sunt deteriorate, trebuie aruncate. Unele studii au arătat că tigăile din ceramică, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramică sau cu un strat gros de ceramică sunt vase sigure pentru gătit.
Alte vase sigure pentru gătit sunt cele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu reține mirosuri, nici resturi alimentare. Se folosesc la orice temperatură fără probleme, însă au un defect, atunci când sunt zgâriate trebuie aruncate. Așadar, este bine să nu le frecați niciodată cu cuțitul sau buretele de sârmă, căci emailul plesnește foarte ușor. Frecați vasele cu săpun de vase sau cu cenușă.
Cele mai sănătoase vase de gătit – emailul și fonta, alte două materiale pentru vase bune la gătit
Vasele de fontă sunt și ele o alegere bună, dar ele se încălzesc foarte greu și păstrează căldura foarte mult timp. Pentru mâncărurile care necesită fierbere îndelungată pot fi perfecte. Ca să se păstreze cât mai bine, acestea se curăță cu o ceapă tăiată pe din două și se frec cu o bicată de cârpă înmuiată în ulei.
În ceea ce privește restul vaselor sănătoase din bucătărie, este bine să știți că lemnul și sticla sunt cele mai sigure. Și când vine vorba de caserole, cele mai sigure sunt tot cele de sticlă, cele de plastic sunt toxice. Mai mult, dacă pe codul de reciclare al caserolelor de plastic apar cifrele 3 sau 7, caserola nu trebuie să ajungă în frigider.
Sursa: clicksanatate.ro