Diverse

DIVERSE | Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2013

Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2013:

IANUARIE

Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) a premiat, la cea de-a 70-a ediţie a Globurilor de Aur, “Mizerabilii/ Les Misérables” şi “Argo”, la categoriile “cea mai bună comedie”, respectiv “cel mai bun film-dramă”. Premiile pentru cel mai bun rol principal în lungmetraj au fost împărţite de Daniel Day-Lewis (dramă) şi Hugh Jackman (comedie/ musical), precum şi de actriţele Jessica Chastain (dramă) şi Jennifer Lawrence (comedie/ musical). Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Ben Affleck, pentru filmul “Argo”. Au mai primit câte un Glob de Aur Cristoph Waltz – cel mai bun actor în rol secundar (“Django dezlănţuit”), Anne Hathaway – cea mai bună actriţă în rol secundar (“Mizerabilii”), “Neînfricată/ Brave” – cel mai bun film animat, Quentin Tarantino – cel mai bun scenariu (“Django dezlănţuit”) şi “Amour” (Austria), de Michael Haneke – cel mai bun film străin.

Lungmetrajul austriac “Amour”, de Michael Haneke, a primit trei trofee la cea de-a 33-a gală London Critics’ Circle, la categoriile “cel mai bun film”, “cea mai bună actriţă” (Emmanuelle Riva) şi “cel mai bun scenariu” (Michael Haneke).

Regizorul austriac a pierdut însă premiul pentru regie, în favoarea lui Ang Lee, desemnat câştigător pentru pelicula “Viaţa lui Pi/ Life of Pi”. Printre câştigătorii trofeelor decernate de London Critics’ Circle se mai numără lungmetrajul “The Master”, cu Joaquin Phoenix şi Philip Seymour Hoffman, care şi-au adjudecat premiile pentru cel mai bun actor în rol principal, respectiv cel mai bun actor în rol secundar.

FEBRUARIE

Lungmetrajul românesc “Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin, al doilea eveniment de gen european în ordinea importanţei după Festivalul de la Cannes. Tot la Berlin, “Poziţia copilului”, un film despre relaţia dintre o mamă excesiv de protectoare (Luminiţa Gheorghiu) şi fiul ei adult care traversează o tragedie (Bogdan Dumitrache), a primit premiul criticii internaţionale – FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).

De asemenea, juriul, prezidat în acest an de Wong Kar Wai, a acordat Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului – dramei bosniace “An Episode in the Life of an Iron Picker/ Epizoda u životu berača željeza”, de Danis Tanovic. Cineastul american David Gordon Green (“Prince Avalanche”) a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru regie (“Prince Avalanche”), Paulina Garcia a primit Ursul de argint pentru cea mai bună actriţă (“Gloria”), Nazif Mujić a primit Ursul de argint pentru cel mai bun actor (“An Episode in the Life of an Iron Picker/ Epizoda u životu berača željeza”), iar Jafar Panahi a primit Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu, cu filmul “Pardé”, de Jafar Panahi şi Kamboziya Partovi.

“Argo”, de Ben Affleck, a fost marele câştigător la cea de-a 66-a ediţie a premiilor decernate de Academia de Film şi Televiziune Britanică (BAFTA), unde a obţinut trei trofee, la categoria “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor” şi cel mai bun montaj” (William Goldenberg).

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Emmanuelle Riva, pentru rolul din “Amour”, iar Anne Hathaway a primit premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar (“Les Misérables”). Cel mai bun actor în rol principal a fost ales Daniel Day-Lewis (“Lincoln”), iar Christoph Waltz a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (“Django dezlănţuit”).

Lungmetrajul “Amour”, de Michael Haneke a primit cinci premii la cea de-a 38-a gală a premiilor César: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal (Jean-Louis Trintignant), cea mai bună actriţă în rol principal (Emmanuelle Riva) şi cel mai bun scenariu original (Michael Haneke).

Drama “De rouille et d’os”, de Jacques Audiard, a primit patru trofee César, pentru cea mai bună speranţă masculină (Matthias Schoenaerts), cel mai bun scenariu adaptat (Jacques Audiard, Thomas Bidegain), cea mai bună muzică (Alexandre Desplat) şi cel mai bun montaj (Juliette Welfling).

Thrillerul “Argo”, de Ben Affleck, a primit premiul César pentru cel mai bun film străin, iar actorul Kevin Costner a fost recompensat pentru întreaga carieră.

“Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook” a câştigat patru premii, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj, la gala Independent Spirit Awards, distincţii acordate realizatorilor de filme independente, care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. Astfel, această comedie a mai câştigat trofeele pentru cel mai bun scenariu (David O. Russell), cel mai bun rol principal feminin (Jennifer Lawrence) şi cea mai bună regie (David O. Russell).

La aceeaşi gală, John Hawkes a câştigat premiul pentru cel mai bun rol principal masculin, pentru rolul din filmul “Terapie specială/ The Sessions”, film recompensat şi cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Helen Hunt).

Matthew McConaughey a fost câştigătorul categoriei “cel mai bun rol secundar masculin”, pentru interpretarea unui stripper în comedia “Mike meseriaşu’/ Magic Mike”, de Steven Soderbergh. Drama austriacă “Amour”, de Michael Haneke, a câştigat premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film străin.

Drama “Viaţa lui Pi/ Life of Pi”, de Ang Lee, a obţinut patru premii Oscar la cea de-a 85-a gală a trofeelor acordate de Academia de film americană. “Viaţa lui Pi”, despre un tânăr naufragiat indian, Pi, care încearcă să supravieţuiască pe o plută în compania unui tigru bengalez, a fost distins cu premiul Oscar pentru regie (Ang Lee), cea mai bună imagine (Claudio Miranda), Cea mai bună coloană sonoră (Mychael Danna) şi cele mai bune efecte vizuale (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik De Boer, Donald Elliott).

Thrillerul “Argo”, de Ben Affleck, cu şapte nominalizări, a primit Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat şi cel mai bun montaj.

Deşi conducea în topul nominalizărilor, cu selecţii în 12 categorii, lungmetrajul “Lincoln”, regizat de Steven Spielberg, a primit doar două premii, printre care şi cel pentru cel mai bun rol principal masculin – Daniel Day Lewis, recompensat pentru a treia oară de Academia de film americană.

Filmul “Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook”, nominalizat în opt categorii de premii, a primit doar un trofeu, cel pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Jennifer Lawrence.

Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost decernat lungmetrajului austriac “Amour”, de Michael Haneke, după ce, în 2012, acesta obţinuse trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

“Saga Amurg: Zori de Zi – Partea II”, ultimul lungmetraj din franciza cu vampiri “Twilight”, a primit şapte premii Zmeura de Aur, trofee ce “recompensează” cele mai proaste filme şi performanţe actoriceşti.

Nominalizat la 11 categorii de premii, “Saga Amurg: Zori de Zi – Partea II” a primit Zmeura de Aur pentru cel mai prost film al anului, cea mai proastă actriţă în rol principal (Kristen Stewart, premiată în această categorie şi pentru rolul din “Alba ca Zăpada şi Vânătorul”), cel mai prost actor în rol secundar (Taylor Lautner), cea mai proastă distribuţie, cea mai proastă regie (Bill Condon), cel mai prost remake/ cea mai proastă continuare şi cel mai prost cuplu pe marele ecran (Mackenzie Foy şi Taylor Lautner).

De asemenea, Adam Sandler – premiat anul trecut cu un număr record de 10 trofee Zmeura de Aur – a primit premiul pentru cel mai prost rol principal, pentru prestaţia din filmul “Băiatu’ tatii/ That’s My Boy”, recompensat şi cu trofeul pentru cel mai prost scenariu.

Cântăreaţa Rihanna a primit o Zmeură de Aur la categoria “cea mai proastă actriţă în rol secundar”, pentru prestaţia din filmul “Battleship”.

APRILIE

Supereroii din filmul “Răzbunătorii/ The Avengers” şi personajele din comedia “Silver Linings Playbook” au fost marii câştigători de la gala MTV Movie Awards 2013, care a avut loc la Los Angeles.

“Răzbunătorii/ The Avengers”, de Joss Whedon, a obţinut trei trofee, inclusiv cel mai important – “filmul anului” – şi s-a impus la alte două categorii: “cel mai bun personaj negativ” (Loki, interpretat de Tom Hiddleston) şi “cea mai bună scenă de luptă”.

Jennifer Lawrence a adăugat colecţiei sale de trofee – care culminează cu Oscarul primit în acest an – încă un premiu, cel pentru cea mai bună actriţă, pentru prestaţia ei din comedia “Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook”, în care joacă rolul unei tinere văduve.

Bradley Cooper a fost recompensat la categoria “cel mai bun actor”, pentru rolul unui bărbat care suferă de tulburare bipolară, în filmul “Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook”, în regia lui David O. Russell.

Fanii, care au votat online pentru a stabili câştigătorii acestor premii, i-au ales pe actorii din “Django dezlănţuit/ Django Unchained” Jamie Foxx şi Samuel L. Jackson drept învingători la categoria “WTF Moment”. Jamie Foxx a primit, totodată, MTV Generation Award, pentru contribuţia deosebită adusă industriei cinematografice, datorită rolurilor memorabile din filme cum ar fi “Ray”, “Dreamgirls” şi musicalul “Soloist”.

MAI

“La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, care spune povestea de dragoste a unei adolescente de 15 ani, aflată la vârsta întrebărilor şi a descoperirilor, a obţinut trofeul Palme d’Or la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Premiul pentru interpretare masculină a revenit actorului Bruce Dern, pentru rolul din “Nebraska”, de Alexander Payne, iar premiul pentru interpretare feminină a fost câştigat de Berenice Bejo, pentru “Le Passé” de Asghar Farhadi.

Marele premiu al juriului a fost decernat filmului “Inside Llewyn Davis”, de Ethan şi Joel Coen, şi premiul juriului a fost obţinut de “Soshite Chichi Ni Naru/ Tel Père, Tel Fils”, al regizorului japonez Kore-Eda Hirokazu.

La aceeaşi gală au mai fost decernate premiile pentru cea mai bună regie – Amat Escalante pentru “Heli”, Caméra d’Or – “Ilo Ilo” de Anthony Chen, Palme d’Or pentru scurtmetraj – “Safe” de Moon Byoung-gon, premiul FIPRESCI – “La Vie d’Adèle” de Abdellatif Kechiche, “Manuscripts Don’t Burn” de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard), marele premiul la categoria Un Certain Regard – “Salvo” de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, premiul Juriului Ecumenic – “Le passé/ The Past” de Asghar Farhardi.

AUGUST

“Historia de la meva mort”, regizat de cineastul spaniol Albert Serra, a câştigat trofeul Leopardul de Aur la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno.

Premiul special al juriului a fost decernat filmului portughez “E agora? Lembra-me”, care a primit şi premiul Juriului tinerilor. Filmul a fost regizat de portughezul Joaquim Pinto, un cineast care este seropozitiv de peste 20 de ani.

Leopardul de Argint pentru regie a fost atribuit cineastului sud-corean Hong Sangsoo pentru filmul “U ri Sunhi”, o peliculă care prezintă viaţa unei femei tinere şi felul în care ea este văzută de către cei trei bărbaţi care o iubesc.

Filmul american “Short Term 12”, regizat de Destin Cretton, a primit trei premii, inclusiv Leopardul de Argint pentru cea mai bună actriţă, decernat lui Brie Larson. Leopardul de Argint pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Fernando Bacilio pentru rolul din thrillerul “El Mudo”.

România a fost prezentă în acest an la Locarno cu două pelicule: lungmetrajul “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, de Corneliu Porumboiu, selecţionat în competiţia internaţională, şi “Roxanne”, de Valentin Hotea, care a concurat în secţiunea Cineasti del Presente.

Totodată, în secţiunea “Pardi di Domani”, dedicată cineaştilor aflaţi în plină ascensiune, au fost selectate scurtmetrajele “Plimbare”, de Mihaela Popescu, şi “Şase peşti mari”, de Ştefan Constantinescu (producţie Suedia).

SEPTEMBRIE

Documentarul “Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind pentru prima oară în istoria evenimentului când prestigiosul premiu este acordat unui film de acest gen.

Printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului s-a numărat şi drama “Miss Violence”, de Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului “Miss Violence”, a primit distincţia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental “Stray Dogs”, în timp ce “The Police Officer’s Wife”, regizat de germanul Philip Groening, a primit premiul special al juriului.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului “Philomena” de Steven Frears, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost decernat Elenei Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană “A Street in Palermo”, în timpce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan, pentru rolul din “Joe”, de regizorul american David Gordon Green.

NOIEMBRIE

Filmul românesc “Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma.

Premiul pentru cel mai bun film – trofeul Golden Marc’ Aurelio a fost acordat peliculei “Tir” de Alberto Fasulo, întimp ce premiul pentru cea mai bună regie a fost primit de Kiyoshi Kurosawa pentru “Sebunsu kodo/ Seventh Code”.

Distincţia pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Matthew McConaughey, pentru rolul său din filmul “Dallas Buyers Club”, iar cea mai bună actriţă a fost desemnată Scarlett Johansson, pentru prestaţia sa din pelicula “Her”.

DECEMBRIE

“La grande bellezza/ The Great Beauty”, de Paolo Sorrentino, a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor Academiei de Film Europene, adjudecându-şi patru trofee, în categoriile “cel mai bun lungmetraj european”, “cel mai bun regizor european”, “cel mai bun actor european” (Toni Servillo) şi “cel mai bun editor de film” (Cristiano Travaglioli).

La gala Academiei de Film Europene, producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa. Ada Solomon este producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, “Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în “Poziţia copilului”, a fost nominalizată la premiul pentru “cea mai bună actriţă”, însă trofeul a fost câştigat de actriţa belgiană Veerle Baetens, pentru evoluţia din “The Broken Circle Breakdown”, de Felix Van Groeningen.

Actriţa Catherine Deneuve a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate, iar cineastul Pedro Almodovar a fost distins pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale.

Printre ceilalţi laureaţi ai galei Oscarurilor europene 2013 se numără Francois Ozon, distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu (“In the House”/ Dans la maison”), Asaf Sudry, desemnat cel mai bun director de imagine (“Fill the Void”), şi Ennio Morricone, căruia i s-a decernat premiul pentru cel mai bun compozitor european (“The Best Offer/ La migliore Offerta”, de Giuseppe Tornatore).

Potrivit reprezentanţilor American Film Institute din Los Angeles, lungmetrajul SF “Gravity 3D: Misiune în spaţiu”, de Alfonso Cuarón, şi thrillerul “Scandal în stil american/ American Hustle”, de David O. Russell, se află pe lista celor mai bune zece filme ale anului 2013.

Lor li se alătură thrillerul “Căpitanul Phillips”, de Paul Greengrass, drama “12 Years a Slave”, de Steve McQueen, filmul SF “Her”, de Spike Jonze, “Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii”, de John Lee Hancock, “Inside Llewyn David”, de fraţii Ethan şi Joel Cohen, “Nebraska”, de Alexander Payne, şi “The Wolf of Wall Street”, de Martin Scorsese, şi “Fruitvale Station”, de Ryan Coogler.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page