DIVERSE | Cele mai bune ceaiuri diuretice
Dacă te confrunți cu retenție de apă sau cu boli renale ori urinare, poți încerca unele remedii cu efect diuretic.
Pentru a stimula diureza poți face o infuzie dintr-un amestec din următoarele plante: mătase de porumb (20 g), troscot (20 g), cozi de cireșe (30 g), traista-ciobanului (15 g), măceșe (15 g). Pui 1 lingură din aceste plante la 250 ml de apă. Lași la infuzat 15 minute, apoi strecori. Se recomandă să bei 2-3 căni pe zi.
De obicei, diureticele sunt indicate în cazul retenției de apă, infecțiilor urinare și dacă suferi de pietre la rinichi (litiază renală). Cu cât bei mai multe lichide cu atâta se va mări și cantitatea de urină eliminată prin vezica urinară, eliminând surplusul apos și pietricele formate la nivelul rinichilor.
Plantele medicinale cu acțiune diuretică au o serie de compuși activi care pot ameliora mai multe probleme de sănătate. Ceaiurile care favorizează diureza sunt utile atât pentru bolile renale, cât și pentru combaterea edemelor și a afecțiunilor inimii și ajută și în tratarea gutei și a obezității.
Cozile de cireșe, aliatele rinichilor
Cozile cireșelor conțin uleiuri volatile, săruri de potasiu, flavonoide şi taninuri. Sunt considerate unele dintre cele mai puternice plante cu rol diuretic antiinflamator, care acționează benefic în următoarele probleme de sănătate: calculi renali, cistită, retenție de apă. De asemenea, pot ameliora simptomele hipertensiunii arteriale ușoare. Codițele de cireșe sunt utile în lupta contra excesului de kilograme și combat celulita, favorizând prin diureză și eliminarea depunerilor de grăsime. Pentru a obține rezultate bune se recomandă decoctul din cozi de cireșe.
Cum îl prepari
Adaugi 2-3 linguri de de cozi de cireșe uscate la 500 ml de apă. Când apa dă în clocot, dai focul încet și lași să mai fiarbă domol, cam 10 minute. Strecori după 15 minute, apoi bei tot lichidul neîndulcit din cozi de cireșe pe parcursul întregii zile, în 3-4 reprize, de preferat între mese.
Coada-calului, utilă contra retenției de apă
Personalitățile marcante ale Evului Antic, precum Plinius cel Bătrân ori Galenus, au scris despre această plantă că are valențe curative în special în bolile renale și pulmonare. Pentru favorizarea diurezei se recomandă să bei ceai, infuzie ori decoct pe bază de coada-calului. Planta este adjuvant în prevenția formării pietrelor la rinichi, ajutând la mărunțirea și eliminarea lor. Este un ajutor și în lupta cu kilogramele în plus. Coada-calului este bogată în potasiu, acid silicic, flavonoizi și saponine, calități care o fac să fie benefică în tratarea retenției de apă în organism, a infecțiilor urinare și renale, a bolilor reumatismale, artroze, metroragii, ulcer gastric.
Cum îl prepari
Pui 3 lingurițe de coada-calului la 250 ml apă clocotită. Lași la infuzat 10-15 minute, apoi strecori. Se recomandă să bei 2-3 căni pe zi. Mai poți bea un suc din planta proaspătă. Îl obții prin presare. Pui 2-3 lingurițe de suc de coada-calului la 250 ml de apă rece. Și tinctura din acest remediu este bună. O prepari astfel: pui 20 g de plantă uscată la 100 ml alcool de 60º. Lași la macerat 8 zile, apoi filtrezi. Iei 25-30 de picături diluate în puțină apă, de 3 ori pe zi.
Atenție!
Nu folosi remedii din coada-calului dacă suferi de edeme cardio-renale.
Coada-șoricelului detoxifică organismul
Printre compușii plantei se regăsesc taninurile, uleiurile esențiale, acidul salicilic și vitaminele B9 și C. Ceaiul de coada-șoricelului contribuie la eliminarea acidului uric din organism (în exces duce la apariția gutei). Sunt cunoscute efectele diuretice și sudorifice al acestei plante. Infuzia de coada-șoricelului este de folos pentru eliminarea toxinelor prin urină și transpirație, fiind un aliat în scăderea febrei și tratarea răcelilor. Remediile pe bază de coada-șoricelului sunt indicate și în prevenția reumatismului și a problemelor articulare. Pentru ameliorarea simptomelor apărute în infecțiile urinare, precum cistita, se recomandă să bei ceai rece de coada-șoricelului. Consumat astfel este eficient în eliminarea microbilor și bacteriilor din tractul urinar.
Cum îl prepari
Pui 1-2 linguri de coada-șoricelului la 500 ml apă clocotită. Lași la infuzat cca 10-15 minute, apoi strecori. Bei infuzia pe parcursul unei zile.
De reținut!
Coada-șoricelului nu se recomandă gravidelor, femeilor care alăptează, persoanelor alergice ori dacă suferi de hiperaciditate și ulcer gastric. În doze mari, poate produce sensibilitate la razele solare.
Mătasea de porumb combate cistita
Pentru români, cozile de cireșe și mătasea de porumb reprezintă de departe cele mai utilizate leacuri atunci când au probleme cu rinichii (nisip, pietre, infecții). Dacă îți place să mănânci porumb, poți să speli mătasea acestuia, apoi o usuci la soare. Mătasea de porumb se recomandă în cazul infecțiilor renale (nefrite, pielonefrite), chisturilor la rinichi, obezitate, celulită, cistită și gută. Mătasea porumbului are un efect diuretic puternic, ceea ce o face să fie de mare ajutor în cazul infecțiilor urinare și renale, acționând ca un antibiotic natural în distrugerea bacteriilor. De asemenea, datorită compușilor săi (mucilagii, vitaminele B, C, E, K, mineralelor precum seleniul, potasiul dar și flavonoizilor), mătasea de porumb are și efect antiinflamator, reducând inflamațiile tractului urinar și astfel combătând și spasmele de la acest nivel.
Cum îl prepari
Pui 1-2 linguri de mătase de porumb la 300 ml apă clocotită. Lași la infuzat 15 minute, apoi strecori. Infuzia o bei neîndulcită. Iei 1 linguriță din acest lichid o dată la 2-3 ore.