Diverse

DIVERSE | Cele 10 reguli de aur ale alimentației echilibrate

Ți se recomandă de atâtea ori să optezi pentru o alimentație echilibrată, fără să ți se spună exact în ce constă aceasta. Iată regulile de aur pe care trebuie să le urmezi, pentru o viață sănătoasă.

1.     Consumă 5 porții de fructe și legume pe zi. Fructele și legumele îți aduc belșug de vitamine, minerale și fibre. O porție înseamnă 80-100 g fructe sau legume – adică, o roșie medie, un bol de supă, un măr, o mână de fasole verde, 2 caise… Consumă fructele și legumele crude sau gătite, conservate sau congelate, sub formă de compot sau de suc.

2.     Nu uita lactatele: laptele, brânzeturile, iaurturile îți aduc calciu și vitamina D, extrem de importante pentru buna funcționar a sistemului osos, coagularea sângelui, contracția musculară. Consumă lactate la fiecare masă, dar fără exces de unt și de smântână, care conțin multe materii grase, și nici de deserturi pe bază de lapte din comerț, adesea prea grase și prea dulci.

3.     Pastele, orezul, cartofii  fac parte dintr-o alimentație echilibrată. Sunt sursă de glucide complexe, un adevărat „combustibil” pentru organism. Consumă-le la fiecare masă: un bol de cereale dimineața, paste la prânz și pâine seara. Cele mai sănătoase sunt cerealele integrale, mai bogate în fibre și vitamine.

4.     Ai grijă să-ți pui mereu în farfurie proteine – din carne, pește, ouă. Carnea și fierul îți furnizează necesarul de fier, peștele aduce acizi grași esențiali. Mănâncă proteine de 1-2  ori pe zi. Consumă pește cel puțin de 2 ori pe săptămână. Pentru mesele zilnice, alege carne mai puțin grasă –  de pasăre, de curcan, de vită.

5.     Nu ocoli grăsimile: acestea fac și ele parte dintr-o dietă echilibrată, cu condiția să le alegi pe cele potrivite.  Uleiurile vegetale – de floarea-soarelui, de nucă, de măsline – sunt extrem de indicate. Găsești grăsimi bune și în peștele gras, precum și în fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale samd).  Mănâncă în schimb mai puține mezeluri, produse de patiserie, produse prăjite sau pane.

6.     Dulciurile nu trebuie eliminate complet din alimentația zilnică, dar nici consumate în exces. Aduc plăcere, dar abuzul poate avea consecințe nedorite.

7.     Sarea dă savoare, dar în cantități limitate. Atenție la produsele procesate din comerț, care conțin sare din bleșug.

8.     Apa e singura băutură esențială pentru buna funcționare a organismului. Bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, ca atare sau sub formă de infuzie/ceaiuri.

9.     Activitatea fizică e ingredientul obligatoriu al unei vieți sănătoase. Circa 30 de minute de mișcare rapidă pe zi  – iată un exercițiu la îndemâna oricui!

10.  Mâncarea trebuie să fie plăcere, nu uita asta! Mesele alături de cei dragi, cu preparate din cele mai diverse, trebuie să fie un reper în fiecare familie! Este și un mod prin care îi înveți pe cei mici regulile alimentației „ca la carte”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page