Diverse

DIVERSE | Ce trebuie să știi despre polipi

În cavitatea nazală, dar și în colon, vezica urinară, uter… Polipii se pot dezvolta în multe părți ale corpului, mai ales după vârsta de 50 de ani. Sunt sau nu periculoase astfel de formațiuni?

Polipul este o excrescență benignă (necanceroasă) care se formează pe unele mucoase, în principal în cavitatea nazală, organele genitale (uter, vagin, col uterin), tractul digestiv (colon, rect, stomac) și cel urinar (vezica urinară, uretră). Un polip nu reprezintă o problemă medicală majoră dacă nu crește, nu sângerează sau nu apar anumite disfuncționalități, ca pierderea mirosului, modificări ale vocii. Totuși, medicii decid, de multe ori, să îi elimine imediat ce sunt descoperiți.

Este o măsură de precauție, menită să evite eventuale complicații ulterioare. Orice persoană poate avea polipi. În ceea ce privește polipii de colon riscul crește pentru persoanele care au peste 50 de ani, care au avut deja polipi și care au un istoric familial. Cei intestinali pot fi favorizați de o dietă bogată în grăsimi animale, de obezitate, fumat și consumul exagerat de alcool.

Care sunt simptomele  

În general, polipii trec neobservați și sunt descoperiți în urma altor investigații. Dar pot apărea și simptome care nu ar trebui ignorate:
– în cavitatea nazală: sângerări, secreții permanente galbene sau verzui, sinuzită cronică, pierderea simțului mirosului;
– în uter și vagin: sângerări în afara ciclului menstrual, ciclu menstrual abundent;
– în tractul digestiv: sânge în scaun, dureri de stomac;
– pe corzile vocale: o modificare a vocii;
– în tractul urinar: infecții cronice ale căilor urinare, dureri sau sânge în urină.

Cum se diagnostichează

Pentru sistemul digestiv este indicat să efectuăm un test Hemoccult II. După ce trecem de vârsta de 50 de ani, medicii recomandă să efectuăm acest test din 2 în 2 ani. Dacă este necesar, se poate recomanda și o examinare a colonului (colonoscopie). Colposcopia poate descoperi un polip pe colul uterin, iar pentru uter va fi necesară o endoscopie.

La nivelul laringelui și al corzilor vocale, laringoscopia este edificatoare. Dacă apar firișoare de sânge în urină, este recomandată cistoscopia.

După examinarea vizuală, poate fi recomandată o biopsie, pentru a determina natura polipului.
Se pot transforma în cancer?

Deseori, polipii de colon se pot transforma în cancer. Acest risc este legat de mărimea (pot depăși 1 cm în diametru) și de numărul lor (polipii colonului tind să reapară chiar și după operație). Ceilalți polipi (care se dezvoltă în fosele nazale, pe corzile vocale, în tractul urinar etc.) evoluează foarte rar spre cancer. Cu toate acestea, există anumite riscuri. De aceea e bine să fie  monitorizați de îndată ce sunt descoperiți.

Info

Unii polipi au tendința de a recidiva, putând fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală.

Sfatul specialistului, Dr. Bogdan Mocanu, medic primar chirurgie ORL, doctor în științe medicale, www.drbogdanmocanu.ro

Polipii nazali sunt formațiuni moi, nedureroase, necanceroase, ce cresc și obstruează căile nazale și sinusurile. Scopul tratamentului pentru polipii nazali este reducerea mărimii lor sau eliminarea lor. Tratamentul de primă intenție este medicamentos.

Chirurgia se dovedește întotdeauna necesară și, în combinație cu un tratament medicamentos corect efectuat, poate preveni recidivele pentru o perioadă lungă de timp. Din păcate, rinosinuzita polipoasă este o boală recidivantă, care în acest moment nu este vindecabilă complet nicăieri în lume.

Tratamentul polipilor nazali începe, de obicei, cu medicamente ce pot determina scăderea în volum sau dispariția polipilor de mari dimensiuni și include: corticosteroizi nazali, corticosteroizi orali și injectabili. Pot fi prescrise și medicamente ce tratează bolile care contribuie la inflamația cronică în sinusuri sau pasajele nazale.

Dacă tratamentul medicamentos nu micșorează sau nu elimină polipii suficient sau a fost deja utilizat o perioadă lungă și nu mai are un efect semnificativ, doctorul vă poate recomanda chirurgia. Tipul de chirurgie depinde de mărimea, numărul și localizarea polipilor și de extensia inflamației. Opțiunile chirurgicale sunt reprezentate de polipectomie și de chirurgia endoscopică a sinusurilor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page