Diverse

DIVERSE | Ce trebuie să știi despre ciroza hepatică

Excesul de alcool și infecțiile cu virusurile hepatitice B sau C sunt printre cei mai mari inamici ai ficatului. Sub acțiunea de durată a acestora, țesutul hepatic sănătos este înlocuit de unul fibros și astfel se ajunge la ciroză.

Boală hepatică progresivă, ciroza evoluează pe o perioadă îndelungată, 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil. Afecțiunea se caracterizată prin prezența unui țesut fibros care înconjoară celulele hepatice normale, iar aspectul nodular al ficatului alterează funcțiile acestui organ.

Abuzul de alcool și infecția cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cel mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii băutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la bărbați, și 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei).

Este bine de știut că afecțiunea mai poate fi cauzată și de: hepatita autoimună (sistemul imunitar atacă propriile celule), acumularea de grăsimi în ficat (steatoza hepatică nonalcoolică), unele afecțiuni ereditare (boala Wilson), precum și de expunerea la substanțe toxice.

Ficatul mărit, semn de boală

În fază incipientă, ciroza nu prezintă simptome. Pe măsură ce boala avansează, apar: umflarea și întărirea ficatului (care duce la umflarea abdomenului), oboseală accentuată, creșterea ușoară a temperaturii, slăbirea bruscă, edeme la nivelul membrelor inferioare, înroșirea palmelor și a tălpilor, din cauza dilatării vaselor mici de sânge.

S-a mai constatat că, la bărbați, pot apărea o atrofie a testiculelor și câteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerată a glandei mamare), precum și lipsa dorinței sexuale.

La femei, printre simptome se numără și tulburările menstruale, mai precis absența menstruației. În stadii avansate, apare și icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de sânge, precum și de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.

Ce complicații poate da  

Pe lista complicațiilor apărute în caz de ciroză alcoolică se numără ascita, care constă în acumularea de lichid în abdomen. De obicei, prezența ascitei indică un stadiu avansat al bolii. O altă complicație este encefalopatia hepatică, manifestată prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele.

De asemenea, pot apărea complicații hematologice, cum ar fi o anemie cauzată de carența de acid folic ori scăderea numărului de leucocite. Afecțiunea poate fi însoțită și de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Din păcate, ciroza poate crește și riscul de cancer al ficatului.

Tratamenul este complex

Obiectivul principal al tratamentului în ciroză este încetinirea evoluției bolii. Este de la sine înțeles că persoanele cu ciroză nu ar mai trebui să consume alcool.

Este nevoie, de asemenea, de adoptarea unei diete bogate în vitamine și alți nutrimenți, care să ajute la regenerarea celulelor ficatului. Pacieții trebuie să consume alimente proaspete sau fierte, coapte sau pe grătar, fără conservați și condimente, să reducă aportul de sare, să evite prăjelile, dulciurile, să renunțe la sucuri acidulate și la alimentele fierbinți sau reci.

De asemenea, e bine ca alimentele să fie bine mestecate înainte de ingerare, iar ultima masă să fie servită cu 2 ore înainte de culcare. În funcție de stadiul și de tipul de ciroză, se face tratament individualizat. Se ține cont și de prevenirea sau reducerea altor complicații, cum ar retenția de lichide și insuficiența hepatică. O soluție de tratament este transplantul hepatic.

Dr. Simona Farcaș, medic primar medicină de familie, Centrul Medical ProVita, București

Aproximativ 40% din pacienţii cu ciroză hepatică non-alcoolică prezintă deficite vitaminice ale vitaminelor liposolubile (A, E), 20% deficit de acid folic, iar 10% deficite ale complexului vitaminic B (acid nicotinic, tiamină, riboflavină, piridoxină, vitamina B12).

Aceste carențe sunt mai frecvente şi mai severe la pacienţii cu ciroză alcoolică. Ele sunt cauzate de insuficienţa hepatică, diminuarea rezervelor hepatice, restricţiile dietetice şi de malabsorbţie.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page