Diverse

DIVERSE | Ce nu știai despre ulcer

O persoană din 10 face ulcer de-a lungul vieții, arată statisticile, iar în cele mai multe cazuri este implicată infecția cu bacteria Helicobacter pylori.

1.    Ce este?
În condiții normale, sucul gastric se eliberează în cantități optime pentru digestie. Când procesul de digestie se dereglează, crește secreția de acid gastric, iar rezistența mucoasei slăbește, producându-se astfel o leziune.

Ulcerul gastroduodenal se caracterizează prin apariția unei ulcerații la nivelul mucoasei stomacului sau a duodenului (prima porțiune a intestinului subțire), mai rar pe cea a esofagului. Spre deosebire de ulcerul de la nivelul duodenal, cel gastric are risc de a se transforma în cancer.

2.    De ce apare?
Cauza principală a apariției ulcerului este infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie care supraviețuiește acidității sucurilor digestive. Microbul este responsabil de 60% – 80-% din cazurile de ulcer gastric și 85% din cele de ulcer duodenal. Această infecție este destul de des întâlnită (prezentă la aproape 70% din populația României), însă nu toți oamenii care o au fac ulcer.

Bacteria produce perturbări ale mecanismelor hormonale ale reglării secreției de acid. Mai exact, induce o creștere a secreției acide care stă la baza formării ulcerului. Această hipersecreție este reversibilă după eradicarea bacteriei.

Boala ulceroasă este cauzată și de administrarea regulată, pe perioade lungi a unor medicamente precum aspirina și ibuprofenul, care perturbă mecanismele de apărare naturală a mucusului gastric. Factori precum fumatul, consumul de alcool, excesul de cafea și stresul întrețin și agravează ulcerul.

3.    Cum se manifestă?
Cel mai întâlnit simptom este durerea sau arsura în partea superioară a abdomenului, sub torace. În cazul ulcerului gastric, durerea este agravată atunci când se consumă alimente.

În schimb, în cel duodenal, disconfortul se reduce după masă, dar se accentuează noaptea sau la 1-3 ore după ce persoana a mâncat. Mai ales în ulcerul duodenal, durerea are caracter sezonier, agravându-se primăvara și toamna. Cei suferind de ulcer mai pot avea balonare sau senzația de greață sau de vomă, de sațietate precoce.

4.    Când trebuie să mergi la medic?
În cazul în care arsurile nu trec după administrarea unui pansament gastric, dacă apar de mai multe ori pe zi și chiar noaptea, este bine să te programezi la un medic gastroenterolog. Amânarea tratamentului nu face decât să lase loc dezvoltării unor complicații.

5.    Cum se diagnostichează?
Persoanelor care prezintă simptome ale ulcerului gastroduodenal le este recomandată endoscopia digestivă superioară, care pune diagnosticul cu certitudine. De altfel, procedura este considerată de medici „standardul de aur” în diagnosticarea ulcerului. În cadrul analizei, se poate preleva și țesut pentru biopsie, mai ales în cazul ulcerului gastric.

În alte situații, de pildă dacă persoana are boli cardiace sau respiratorii, se poate recurge la examenul radiologic al stomacului și al duodenului. Mai exact, se înghite sulfat de bariu, traseul acestuia fiind vizibil pe ecranul radiologic, ulcerul fiind evidențiat printr-o „pată”.

Este bine de știut că examenul radiologic nu are acuratețea endoscopiei. Testarea pentru Helicobacter pylori este esențială la cei cu ulcer. Bacteria poate fi pusă în evidență prin mai multe metode, cea mai sigură fiind biopsia efectuată cu ajutorul endoscopiei.

Depistarea Helicobacter pylori se mai poate face și cu ajutotul analizei anticorpilor serici, prin testul respirator sau cu ajutorul probelor de scaun. Medicul poate recomanda și testul pentru hemoragiile oculte, care detectează sângele în scaun, situație posibilă în cazul în care există o hemoragie digestivă.

6.    Ce complicații poate da?
Netratat, ulcerul gastroduodenal se agravează, iar complicațiile nu sunt deloc de neglijat. Una dintre ele este hemoragia digestivă, manifestată prin vărsături și scaun cu sânge, precum și prin oboseală accentuată. Gravitatea hemoragiei depinde de vasele afectate.

O altă complicație este perforația la nivelul stomacului sau duodenului, anunțată printr-o durere puternică, însoțită sau nu de greață și vomă. De asemenea, există și riscul apariției așa-zisului ulcer penetrant, în cazul în care este afectat un organ vecin, precum pancreasul, însoțit de dureri ce pot iradia spre spate.

Există și posibilitatea agravării ulcerului printr-o reacție inflamatoare ce duce la îngroșarea peretelui intestinal (stenoză). Cea mai gravă complicație a ulcerului este cancerul gastric.

7.    De ce tratament este nevoie?
Un obiectiv important al tratamentului este eliminarea infecției cu Helicobacter pylori, în cazul în care aceasta este cauza bolii, lucru posibil cu ajutorul antibioticelor. Se mai recomandă și medicamentele antiacide, care trebuie prescrise de medic, pentru că pot interfera cu bolile pacientului sau cu eventualele tratamente pe care acesta le urmează.

De pildă, dacă persoana are hipertensiune sau dacă urmează un regim fără sare trebuie să evite antiacidele pe bază de bicarbonat de sodiu. Medicul mai poate prescrie mucoprotectoare (măresc capacitatea de apărare a stomacului) și antisecretorii (scad secreția gastrică).

8.    Când este nevoie de operație?
Grație tratamentelor eficiente din ultimii ani, s-a redus numărul cazurilor de operare a ulcerului. Peste 80% din bolnavi se vindecă în urma tratamentului medicamentos și a regimului dietetic. Se recurge la operație chirurgicală mai ales în complicații ale bolii, cum sunt ulcerul perforat, cel cu stenoză, penetrant, hemoragic sau când există suspiciuni de malignizare.

Se ia în calcul varianta operației dacă ulcerul nu răspunde la tratament după 6-8 săptămâni. În prezent, se recurge la endoscopie nu numai pentru diagnosticare, ci și pentru tratare, înlocuind unele manevre chirurgicale. Astfel, tratamentul endoscopic dă rezultate în hemoragia digestivă sau în stenozele pilorice.

INFO: Ulcerul poate recidiva în cazul în care nu este eliminată infecția cu Helicobacter pylori. La 6-8 luni după tratamentul cu antibiotice, se recomandă o nouă retestare.

BINE DE ȘTIUT: Bacteria Helicobacter pylori se transmite prin contact cu saliva sau cu materiile fecale. Pentru a preveni infecția, respectă regulile de igienă, spală bine fructele și legumele și consumă apă din surse sigure.

O altă cauză a arsurilor
Arsurile în capul pieptului, însoțite de senzația că îți vine înapoi mâncarea pe gât, sunt simptome ale refluxului gastroesofagian. Boala apare din cauza slăbirii barierelor dintre esofag și stomac, fiind favorizată de obezitate, fumat, consum de alcool sau hernie hiatală. Afecțiunea nu trebuie confundată cu regurgitarea, care apare după mesele copioase, de pildă.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page