Diverse

DIVERSE | Ce meserii ne pun în pericol auzul

Dacă ai o ocupaţie care presupune folosirea unor utilaje zgomotoase, trebuie să-ţi protejezi bine urechile. Altfel, rişti să-i pierzi definitiv auzul în timp.

Specialiştii ORL spun că urechile noastre nu s-au adaptat la zgomotele produse de activităţile industriale. Când ne expunem unui sunet puternic ori unuia moderat ca intensitate, dar zilnic şi pe o perioadă îndelungată, cilii care există în cohlee (o structură din urechea internă care are forma unui melc) pot avea de suferit. Lezarea cililor împiedică transmiterea sunetelor către creier, pentru că ei fac posibil acest circuit.

Care este limita maximă admisă

Pentru ca zgomotele să nu afecteze auzul, intensitatea lor maximă trebuie să fie de 80 de decibeli pe o perioadă de 8 ore, de 86 de decibeli pe o perioadă de 2 ore şi de 89 de decibeli pe o perioadă de o oră. Atunci când vorbim pe un ton normal, sunetele măsoară 60 de decibeli. Aspiratorul emite sunete cu o intensitate de 70 de decibeli, iar ferăstrăul electric şi maşina de găurit cu percuţie depăşeşte cu mult pragul admis, ajungând la peste 100 de decibeli.

Zgomotul armelor poate perfora timpanul

În fabrici, în termocentrale şi în mine, utilajele grele şi aparatele depăşesc cu mult pragul de zgomot pe care îl pot suporta urechile noastre. În cazul minerilor, problemele de auz sunt principala boală ocupaţională, aproape jumătate dintre cei care nu-şi protejează urechile acuzând o diminuare a auzului până la vârsta de 50 de ani. Risc de pierdere a auzului au şi cei care lucrează în construcţii şi mai ales la reparaţii stradale, pentru că pichamărul produce un zgomot de 130 de decibeli. Angajaţii din armată ar trebui să ştie că zgomotul produs de arme le poate afecta ireversibil urechea, căci el are o intensitate de 140 de decibeli. Împuşcăturile, artificiile şi orice alte zgomote bruşte şi puternice pot să perforeze timpanul. Din fericire, perforaţia fie dispare de la sine, fie se închide chirurgical. Inclusiv DJ-ii sunt în pericol de probleme de auz, pentru că volumul muzicii într-un club ajunge la 120 de decibeli.

Poartă întotdeauna căşti care izolează fonic

Dacă lucrezi într-un mediu zgomotos, indiferent că este fabrică, uzină sau şantier de construcţii, este foarte important să-ţi protejezi urechile pe toată durata programului de lucru. Cele mai bune în acest sens sunt căştile speciale, care izolează fonic şi pe care ar trebui, în mod normal, să le primeşti de la angajator. Şi dopurile pentru urechi sunt utile, dar nu au aceeaşi eficienţă precum căştile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page