DIVERSE | Ce este şi cum se tratează spondiloza cervicală
De la o vreme te confrunţi cu înţepenirea gâtului şi cu dureri de umeri? Este posibil să ai spondiloză cervicală, afecţiune ce poate fi tratată prin kintoterapie.
Spondiloza cervicală este o boală degenerativă, fiind vorba de uzarea articulaţiilor coloanei cervicale. Este o afecţiune întâlnită în special la persoanele care petrec mult timp pe scaun, la birou.
Afecţiunea apare mai ales după vârsta de 40 de ani şi evoluează în timp. Afectează ambele sexe, dar la bărbaţi apare la o vârstă mai tânără, spre deosebire de femei. Persoanele care au rude diagnosticate cu spondiloză cervicală, cele obeze sau care au suferit o leziune la coloană sunt mai predispuse la această afecţiune.
Durerea, simptomul principal
Printre simptomele spondilozei cervicale, se numără:
– durere la nivelul coloanei vertebrale cervicale percepută local sau care iradiază în umăr, omoplat, braţ
– durere de cap cronică
– înţepături,furnicături, amorţeli şi scăderea forţei musculare la nivelul braţului
– dificultăţi de coordonare a mişcărilor
– vertij
– gât înţepenit
Pentru diagnosticarea bolii este nevoie de o anamneză a pacientului, cât şi de examen clinic obiectiv (semnul Spurling, Hoffman, Lhemitte), potrivit medicului specialist ortopedie şi traumatologie Laura Bartoş. Mai poate fi nevoie de radiografie cervicală, rezonanţa magnetică, electromiografie şi mielografie cu scanare computer tomografică completă.
Kinetoterapia, metodă eficientă de tratament
Tratametul recomandat în caz de spondiloză se bazează peantiinflamatoare nesteroidiene, terapie fizică (kinetoterapie) şi pe modificarea stilului de viaţă. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc inflamaţia şi ameliorează durerea.
Poate fi recomandată imobilizarea gâtului cu ajutorul unui guler. „Pe măsură ce simptomatologia dureroasă se ameliorează gulerul trebuie purtat doar în timpul activităţilor solicitante, apoi înlăturat, pentru că reduce tonusul muscular“, explică dr. Laura Bartoş. Pentru a menţine musculatura puternică, este de ajutor un program zilnic de exerciţii fizice.
Laserul, de ajutor în tratament
Şedinţele de fizioterapie realizate cu ajutorul ultrasunetelor, cât şi terapia cu laser sunt şi ele de ajutor în tratarea afecţiunii. Este nevoie de 5-10 şedinţe realizate cu ajutorul undelor electromagentice, astfel încât simptomele să fie reduse simţitor.
În cazul în care manifestările bolii nu se ameliorează în urma tratamentului medicamentos şi a terapiei fizice, poate fi indicată şi intervenţia chirurgicală.
Sfatul specialistului
Dr. Laura Bartoş, medic specialist ortopedie şi traumatologie, Spitalul European Polisano, Sibiu
Kinetoterapia (gimnastică medicală) reprezintă o metodă veche şi eficientă de tratament a spondilozei. Acest procedeu este de ajutor pentru a reduce compresia şi iritaţia discurilor intervertebrale. De asemenea, se bazează pe exerciţii specifice care ajută la relaxarea şi la creşterea forţei musculare paravertebrale, a spatelui şi a membrelor superioare. Exerciţiile sunt efectuate cu ajutorul profesorului de gimnastică medicală.
INFO
Dacă suferi de spondiloză, evită mişcările bruşte ale gâtului şi nu căra greutăţi mari.
Sursa: clicksanatate.ro