DIVERSE | Ce e important să ştii despre glicemie
La noi în ţară, 10% din populația țării suferă de diabet zaharat, acestă situaţie alarmantă fiind confirmată de numeroase studii.
Nivelul normal de glicemie este incadrat între 70-100 mg/dl măsurat înainte mesei. Cu cât nivelul glucozei crește, acesta determină apariția diabetului zaharat.
Ce determină fluctuațiile glicemiei?
Temperatura corpului și glicemia – nivelul glicemic crește în corp odată cu temperatura și diferă de la om la om. Specialiștii în nutriție recomandă consumarea de sucuri proaspete precum cel de sfeclă roșie sau morcovi, precum și consumul de citrice.
Alimentația – după o masă bogată în glucide și proteine, nivelul glicemic crește. Nutriționiștii recomandă consumarea de sucuri proaspete după astfel de mese pentru a ușura digestia, un suc foarte apreciat fiind cel de ananas.
Oxigenul și substanțele volatile – glicemia crește sub influența unor substanțe precum acetonă sau narcotice, la fel de mult cum crește și în cazul lipsei oxigenului, unul din efecte fiind starea de oboseală. Sucurile recomandate sunt și in acest caz cel de sfeclă și de morcov.
Factorii psihologici – stresul are impact negativ asupra organismului crescând glicemia și favorizând instalarea diabetului zaharat. Socurile emoționale, crizele de burn-out sau traumatismele psihologice. Sucul de iarbă de grâu, prin conținutul de antioxidanți ridicat, luptă cu succes împotriva radicalilor liberi și împotriva stresului oxidativ.
Care sunt afecțiunile cauzate de dezechilibrul glucozei?
• Hipoglicemia – Apare atunci când glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sânge.
• Hiperglicemie – Apare atunci când glicemia crește la valori de 100 – 125 mg la 100 ml sânge.
• Diabet Zaharat – Apare atunci când glicemia depășește valoarea de 125 mg la 100ml sânge.
Echilibrul dinamic este dat de indicele glicemic constant, chiar dacă glucoza din sânge nu are un flux liniar.
„În momentul în care organismul uman primește o cantitate mai mare de glucoză, aceasta va fi depozitată în ficat si mușchi de unde este eliberată și consumată mai târziu, atunci când organismul are nevoie de energie. Există foarte multe cazuri când organismul uman nu produce suficientă insulină sau produce în exces insulina dar aceasta nu acționează normal, caz în care nivelul glicemic crește constituindu-se prediabetul sau diabetul tip II. De obicei acestea sunt insotite si de o crestere a adipozitatii abdominale si viscerale”, spune Dr. Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologie moleculară.
O dietă bazată pe Nutriţia Ortomoleculară este recomandată în prevenirea diabetului zaharat. Aceasta ia în calcul mai mulţi parametri, în principal cauzele care au dus la disfuncțiile celulare și care au afectat mecanismele apetitului şi metabolismului cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului şi ale familiei, încărcătura ereditară, stilul de viaţă (stresul atât fizic cât şi psihic şi impactul pe care îl are asupra comportamentului alimentar) şi mai ales istoricul şi simptomele apărute până în acel moment.
Există o serie de contraindicații de consum a sucurilor naturale pe bază de fructe și legume în cazul celor care se confruntă cu afecțiuni stomacale, iar în cazuri de diabet zaharat se recomandă consulatarea medicului curant pentru includerea sucului de ananas în dietă.
„Atunci când este vorba de scădere în greutate, trebuie în primul rând stabilit dacă excesul ponderal a apărut în urma unei alimentaţii excesive sau este rezultatul unor anumite afecţiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odată stabilite aceste aspecte, prin dietă, alimentaţie funcţională şi aport de micronutrienţi, se încearcă corectarea fiziologiei ţesuturilor incriminate. O detoxifiere pe bază de sucuri bio presate la rece din grâu verde încolţit, legume, ananas, sfeclă roşie şi morcov de grădină ajută la reechilibrarea din punct de vedere micronutriţional a celulor și declanșarea procesului de slăbire”, spune Dr. Albu.
Sursa: www.clicksanatate.ro