DIVERSE | Ce beneficii au lintea și năutul?
Leguminoasele sunt alimente cu o mare valoare nutriţională, bogate în proteine, magneziu şi fier. Lintea, năutul, fasolea ori mazărea nu ar trebui să lipsească din meniul nostru cel puţin de 2-3 ori pe săptămână.
Lintea
Bogată în magneziu, acid folic şi fibre solubile, lintea scade riscul de boli cardiovasculare şi reglează nivelul colesterolului din sânge. Ea este săracă în calorii, nu conţine grăsimi şi este şi foarte săţioasă, o cană de linte gătită fiind suficientă pentru o cină. Lintea stabilizează şi nivelul de zahăr din sânge. Este indicată pentru persoanele care suferă de hipoglicemie, diabet sau rezistenţă la insulină.
Năutul
Boabele de năut sunt o sursă foarte bună de energie. O cantitate de 150 de grame de năut asigură 70% din necesarul zilnic de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cel de proteine. Fierul din boabele năutului produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură doza de antioxidanţi necesară organismului. Persoanele care suferă de gută sau au probleme cu rinichii trebuie să ceară avizul medicului înainte de a introduce năutul în dietă.
Tabelul caloriilor
100 g Calorii
Fasole uscată 303
Mazăre uscată 323
Linte verde 341
Năut 364
Soia (granule) 451
Soia verde 122
Linte roşie uscată 362
Linte fiartă 116
Mazăre congelată 60
Mazăre fiartă 35
Fasole fiartă 51
Năut fiert 164